Μια ιστορική αποστολή στην Ανταρκτική 80 χρόνια μετά την βρεταννική εξερεύνηση της[pics]

HMS Protector1
Το HMS Protector είναι το πρώτο πλοίο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει επισκεφθεί την περιοχή την τελευταία 80ετία ή έχει ταξιδέψει μέχρι και 77 μοίρες γεωγραφικού πλάτους νότια.

Η αποστολή του ήταν να υποστηρίξει το έργο της Επιτροπής για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Πανίδας και Χλωρίδας της Ανταρκτικής (CCAMLR) για την προστασία του μοναδικού οικολογικού συστήματος της Ανταρκτικής, μέσω της στενής συνεργασίας με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Κατά τη διάρκεια της περιπολίας του το Protector διενέργησε έλεγχο σε έναν αριθμό αλιευτικών σκαφών για να διασφαλιστεί ότι τηρούν τους αυστηρούς κανονισμούς αδειοδότησης στην περιοχή.

Επιπλέον, το πλοίο προχώρησε επίσης σε μια επίσκεψη στο ιταλικό ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, Mario Zucchelli, ενώ μέλη της εταιρείας του πλοίου απέτισαν φόρο τιμής στους θρυλικούς Βρεταννούς εξερευνητές της Ανταρκτικής, καπετάνιο Robert Falcon Scott RN και Ernest Shackleton.
HMS Protector Antarctic visit
“Αυτή ήταν η πρώτη μου επίσκεψη στον σταθμό και ήταν συναρπαστικό το να βλέπεις πώς η ομάδα υποστήριζε τους εαυτούς της σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον. Είναι ένας από τους ρόλους μας να επισκεπτόμαστε σταθμούς, προκειμένου να δημιουργήσουμε καλές σχέσεις μεταξύ των λαών της Συνθήκης για την Ανταρκτική”, δήλωσε ο ανθυπασπιστής Τζίμι Στιούαρτ, ο οποίος δήλωσε επίσης έκπληκτος από το πόσο γρήγορα μια φωτεινή ηλιόλουστη μέρα μετατρέπεται σε παγωνιά.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις πρώτες χώρες που υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ανταρκτικής και αναλαμβάνει τις ευθύνες της στην περιοχή πολύ σοβαρά – αποφασισμένη να στηρίξει τις βασικές αρχές της Συνθήκης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της περιοχής για επιστημονική έρευνα.

Εντός 24 ωρών από την άφιξη του στην θάλασσα Ρος, το παγοθραυστικό πλοίο περιπολίας διεξήγαγε την πρώτη από μια σειρά επιθεωρήσεων CCAMLR με τη στήριξη των έξι ειδικών Αυστραλών και Νεοζηλανδών που μετέφερε.

Ο Πλωτάρχης Ross Hickey, του βασιλικού Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας, δήλωσε: “Ήταν χαρά μου και τιμή μου να συνοδέψω το HMS Protector σε περιπολία στο Νότιο Ωκεανό και στη Θάλασσα Ρος, κυρίως λόγω της συμμετοχής της Νέας Ζηλανδίας στην ηρωική εξερεύνηση της Ανταρκτικής τόσο από την αποστολές του Scott όσο και του Σάκλετον.

“Η Νέα Ζηλανδία προσβλέπει στη φιλοξενία του Protector, όταν επισκεφτεί τη χώρα μας αργότερα μέσα στο μήνα”.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Θάλασσα Ρος μπορεί να χάσει το μεγαλύτερο μέρος του πάγου της και έτσι είναι πιθανό τα πλοία να προωθηθούν νοτιότερα από οπουδήποτε αλλού στην ήπειρο.

Ήταν από αυτή την περιοχή, που οι μεγάλοι εξερευνητές της Ανταρκτικής ξεκίνησαν τις αποστολές τους για να φτάσουν στο Νότιο Πόλο.

Ο θρυλικός Νορβηγός εξερευνητής, Ρόαλντ Αμούνδσεν ξεκίνησε το ταξίδι που τον οδήγησε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο Νότιο Πόλο από το Ross Ice Shelf.

Ομοίως, οι Βρετανοί εξερευνητές, καπετάνιος Robert Scott και Sir Ernest Shackleton ξεκίνησαν το επικό ταξίδι τους από τη Θάλασσα Ρος συμπεριλαμβανομένης της μοιραίας τελικής αποστολής του Σκοτ το 1911-1912.

HMS Protector Antarctic visit
Η κουζίνα στο εσωτειρκό της καλύβας του καπετάνιοτ Robert Falcon Scott

Προς τιμήν του Scott, Shackleton, και των ανδρών που συνόδευαν, πολλά από τα πλοία της εταιρείας του Protector επισκέφθηκαν τις καλύβες που χρησιμοποιούνται ως βασικοί σταθμοί τους.

Η υπολοχαγός του Ναυτικού της Νέας Ζηλανδίας που επίσης επέβαινε στο πλοίο Cdr Hickey, ενήργησε ως οδηγός για την επίσκεψη και οι ναυτικοί είχαν την ευκαιρία να παραστούν σε μια σκηνή που ήταν ανέγγιχτη για χρόνια.

HMS Protector Antarctic visit
Μια επιγραφή στο εσωτερικό της καλύβας

Γούνινες μπότες και σκι βρίσκονταν παρατημένα εκεί που είχαν αφεθεί, οι ξύλινες κουκέτες έχουν ακόμη τους υπνόσακους τους και τα ρούχα ήταν κρεμασμένα πάνω από σόμπες, για να διατηρηθούν ζεστά.

Ήταν εκεί που εφημέριος του Protector, Rev Andrew Allcock, πραγματοποίησε μια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής τους από το Νότιο Πόλο.

HMS Protector Antarctic visit
Ξεκινώντας την πεζοπορία από το HMS Protector

Ο Υπολοχαγός και αξιωματικός επιχειρήσεων Κέιτ Retallick, δήλωσε: “Ήταν μια πολύ συγκινητική στιγμή έξω από την καλύβα του Captain Scott για όλους μας. Είναι συγκινητικό να σκέφτεσαι αυτά που πέρασαν στο όνομα της εξερεύνησης”.

Μετά την επίσκεψη στην καλύβα του Scott το πλοίο συνέχισε για να δείξει τον σεβασμό του στον Έρνεστ Σάκλετον και την ομάδα του – δεκαπέντε μίλια προς τα βόρεια.

Επισκεπτόμενο αυτή την περιοχή το Protector έφτασε σε ένα γεωγραφικό πλάτος 77 μοιρών και 56′ νότια – στην άκρη της απέραντης Ross Ice Shelf, που ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του James Clark Ross που ηγήθηκε της εξερεύνησης στην περιοχή.

Κανένα επίσημο βρετανικό πλοίο δεν έφτασε τόσο νότια μέχρι το 1936 και πιστεύεται ότι ούτε πριν την ίδια την αποστολή του James Clark Ross το 1842.

To Worldís End ñ Royal Navy completes historic patrol
Το HMS Protector στ’ ανοιχτά του Cape Evans

Ο δόκιμος Seaman Jumper Collins δήλωσε: “Το Protector είναι το πρώτο μου πλοίο που συνόδευσα στην Αυστραλία και το να βλέπω την Ανταρκτική στον πρώτο μήνα μου επί του σκάφους ήταν εκπληκτικό”.

Διαβάστε ακόμα