Μοναδικό πλοίο με ανυψωτική ικανότητα 48,000 τόνους και πλάτος 124 μέτρα! (Video)

Το «Pieter Schelte» είναι ένα μοναδικό καταμαράν– που μοιάζει σαν πλοίο- το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε υπεράκτιες επιχειρήσεις, κυρίως όμως για την απομάκρυνση υπεράκτιων πλατφόρμων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στην ουσία είναι μία ανυψωτική πλατφόρμα κατάλληλη για υψηλών απαιτήσεων εργασίες και η οποία θα έχει σαν βάση και περιοχή δράσης της, τις πλατφόρμες της Βόρειας θάλασσας.

Το μήκος φτάνει τα 382 μ. και το πλάτος τα 124 (!) ενώ τα ανυψωτικά του μέσα μπορούν να σηκώσουν μέχρι και 48,000 τόνους! Στο βίντεο που θα παρακολουθήσετε, το πλοίο φαίνεται να είναι σχεδόν πλήρως με έρμα, ενώ όταν πραγματοποιεί εργασίες το βύθισμα του αναμένεται να είναι 10 έως 25 μέτρα.

Την κατασκευή του «Pieter Schelte» ανέθεσε η ελβετική εταιρεία του ομίλου Allseas, που ειδικεύετε σε υπεράκτιες εργασίες και επιχειρήσεις, στο ναυπηγείο Daewoo Shipbuilding and Marine Engineering που βρίσκεται στο Okpo της Ν. Κορέας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2010, αλλά η ιδέα υπήρχε από το 1987, όταν ο ιδρυτής της Allseas Edward Heerema, την περιέγραψε ως το μεγαλύτερο στοίχημα της καριέρας του. Σύμφωνα με φήμες, το κόστος θα φτάσει τα 3 δις δολάρια, ενώ η εταιρεία σχεδιάζει και την κατασκευή δεύτερου πλοίου, το οποίο η ανυψωτική του ικανότητα θα είναι μέχρι κα 50% μεγαλύτερη!

Τους επόμενους μήνες, θα το μεταφέρουν στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, για την τελική του συναρμολόγηση.

Γενικά χαρακτηριστικά

Μήκος: 382 μ.
Πλάτος: 124 μ.
Βύθισμα: 25 μ.
Ανυψωτική ικανότητα: 48,000 τ.
Μέγιστη ταχύτητα: 14 κόμβοι
Αριθμός ενδιαίτησης: 571 άτομα

Διαβάστε ακόμα