Νέα έκπτωση από τους Αιγύπτιους: μπορούν να αφήσουν το Ever Given με μια κατάθεση 200 εκ. Δολαρίων!

Ήταν ένα πολυάσχολο σαββατοκύριακο μεταξύ της ιαπωνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Shoei Kisen και της Αρχής του καναλιού του Σουέζ για το μέλλον του του γιγαντιαίου πλοίου μεταφοράς κοντέινερ Ever Given, που βρίσκεται υπό κράτηση αγκυροβολημένο στην Αίγυπτο, μετά από την προσάραξη που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει το κανάλι του Σουέζ.

Η Shoei Kisen απέτυχε στην τελευταία προσπάθειά της να καταφέρει να ελευθερώσει το πλοίο. Προσπάθησε σε ακόμη μια ακρόαση του δικαστηρίου αυτό το Σαββατοκύριακο να πείσει ότι η SCA ήταν υπεύθυνη για την προσάραξη του τεράστιου πλοίου των 400 μέτρων.

Οι δικηγόροι της Shoei Kisen δήλωσαν ότι το πλοίο θα έπρεπε να συνοδεύεται από τουλάχιστον δύο ρυμουλκά κατάλληλα για το μέγεθος του, για να είναι ασφαλής η διέλευση του σε τέτοιες καιρικές συνθήκες.

Οι δικηγόροι της Shoei Kisen δήλωσαν επίσης ότι η κράτηση του πλοίου ήταν παράνομη και πυροδότησε απαίτηση αξίας 100.000 δολαρίων ως αρχική αποζημίωση για απώλειες από την παρατεταμένη παραμονή του πλοίου στην Αίγυπτο.

Τόσο η SCA όσο και το δικαστήριο απέρριψαν τις τελευταίες νομικές προσπάθειες της Shoei Kisen. Ωστόσο, ο πρόεδρος της SCA Osama Rabie έδειξε περαιτέρω ευελιξία στη διαπραγμάτευση για να αφεθεί το πλοίο ελεύθερο.

Τις πρώτες μέρες μετά την επαναπλευση του πλοίου, η SCA είχε ζητήσει αποζημίωση 916 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Shoei Kisen και τους ασφαλιστές της, νούμερο που έπεσε στη συνέχεια στα 600 εκατομμύρια δολάρια. Το ποσό αυτό έκτοτε μειώθηκε περαιτέρω με τον Rabie να λέει σε τοπική τηλεοπτική συνέντευξη το σαββατοκύριακο ότι θα ήταν πρόθυμος να δεχτεί ένα ποσό 550 εκατομμυρίων δολαρίων, και με μια αρχική κατάθεση 200 εκατομμυρίων δολαρίων να αφήσει το πλοίο να φύγει, ενώ το υπόλοιπο ποσό να καταβάλεται στη συνέχει ξεχωριστά.

Η επόμενη δικαστική ακρόαση για το πιο διάσημο πλοίο στον κόσμο έχει οριστεί για τις 29 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμα