Νέα έρευνα φέρνει στην επιφάνεια το μπούλινγκ που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ναυτικοί

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας για τη ναυτιλία έδειξαν τις σοβαρές διακρίσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες ναυτικοί, καθώς και την παρενόχληση και τον εκφοβισμό στο πλοίο.

Η International Shipping & Trading Association (WISTA International), η Anglo-Eastern, το International Seafarers Welfare and Assistance Network (ISWAN) και το International Chamber of Shipping (ICS) διεξήγαγαν μια δημόσια διαδικτυακή έρευνα με σκοπό να εξετάσει πώς οι γυναίκες ναυτικοί αντιλαμβάνονταν τις διακρίσεις και πώς αυτές που εκδηλώνονται πάνω στο πλοίο με βάση τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τα πλήρη ευρήματα από την έρευνα και οι συστάσεις δημοσιεύονται στο The Diversity Handbook, που θα παρουσιαστεί στο διεθνές συνέδριο WISTA στη Γενεύη.

Η έρευνα περιελάμβανε τις σκέψεις 1.128 γυναικών ναυτικών από 78 χώρες. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, περίπου το 90%, εργάζεται σε κρουαζιερόπλοια. Το 60% των γυναικών ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν διακρίσεις λόγω φύλου στο πλοίο. Το 66% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι οι άνδρες συνάδελφοι τους, τις παρενοχλούσαν και τις εκφόβιζαν. Το 25% ανέφερε ότι στον τομέα της ναυτιλίας, η σωματική και σεξουαλική παρενόχληση στο πλοίο είναι συχνή.

Η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου, Πρόεδρος της WISTA International, δήλωσε: «Αυτά τα στοιχεία πρέπει να είναι μια αφύπνιση στον ναυτιλιακό τομέα».

Σε συνέντευξη για το τεύχος Οκτωβρίου του Splash Extra, η κ. Θεοδοσίου συζήτησε την πενταετή θητεία της στη γυναικεία ναυτιλιακή οργάνωση και τη συνεχιζόμενη ανάγκη να φέρει μεγαλύτερη ποικιλομορφία και ισότητα στον κλάδο. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», παραδέχτηκε η κ. Θεοδοσίου, κάτι που έγινε ακόμη πιο επιτακτικό μετά τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα.

Ο Sanjam Gupta, ιδρυτής της WISTA India και συμπρόεδρος της WISTA International Diversity Committee, σχολίασε: «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί μια πιο ποικιλόμορφη, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη ναυτιλιακή κοινότητα, με τις γυναίκες ναυτικούς να αξίζουν ένα σεβαστό και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Η πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε απαράδεκτα στοιχεία με γυναίκες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις λόγω φύλου, παρενόχληση και εκφοβισμό. Ο ναυτιλιακός κλάδος βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης νέων ναυτικών. Κατά την επόμενη δεκαετία, πιθανότατα θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για ειδικευμένους ναυτικούς. Μία από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για να σταματήσει η αυξανόμενη ανισότητα είναι η υιοθέτηση πολιτικών που να συμπεριλαμβάνουν το φύλο στο πλαίσιο μιας ασφαλούς εργασιακής κουλτούρας».

Η δημιουργία του σωστού περιβάλλοντος στο πλοίο για να εργαστούν περισσότερες γυναίκες στη θάλασσα συζητήθηκε στο φόρουμ CEO της Maritime που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα στο Monaco Yacht Club.

Ο René Kofod-Olsen, Διευθύνων Σύμβουλος του κολοσσού διαχείρισης πλοίων V.Group, είπε στους αντιπροσώπους ότι η ναυτιλιακή βιομηχανίααπέτυχε να πείσει τις γυναίκες να εργαστούν στο πλοίο και αυτό θα μπορούσε να είναι κρίσιμο καθώς η βιομηχανία αντιμετωπίζει ήδη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη χειρότερα τα πράγματα.

Αυτός ο Μάιος σηματοδότησε την Διεθνή Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Ο ΙΜΟ συνεργάστηκε με τη WISTA για να πραγματοποιήσει μια ακόμη έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν μόνο το 29% του συνολικού εργατικού δυναμικού στη γενική βιομηχανία και το 20% του εργατικού δυναμικού των εθνικών ναυτιλιακών αρχών στα κράτη μέλη. Οι γυναίκες αποτελούν μόλις το 28% των εδρών των μελών του διοικητικού συμβουλίου των περισσότερων από 5.000 οργανισμών που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Mission to Seafarers δημοσίευσε μια έκθεση νωρίτερα φέτος με τίτλο Beyond the 2%, Women Seafarers and their Lives at Sea: Reflecting on Our Call to Care. Η έκθεση προορίζεται να λειτουργήσει ως έγγραφο συζήτησης για τη φιλανθρωπική οργάνωση και άλλους παρόχους ναυτιλιακής πρόνοιας. Λαμβάνει υπόψη τις μοναδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη θάλασσα και πώς οι οργανισμοί μπορούν να προσαρμόσουν την υποστήριξή τους για να συμβάλουν σε ένα καλύτερο μέλλον για τις γυναίκες ναυτικούς

Διαβάστε ακόμα