Νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων σχεδιάζει το ΥΝΑ

nea_meiwsi_twn_sunthesewn_aktoploia_

Νέα μείωση των οργανικών συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας με αντίστοιχη αύξηση της ανεργίας των ναυτεργατών προανήγγειλε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» είπε, μεταξύ άλλων, για το θέμα της ακτοπλοΐας ότι στόχος του υπουργείου είναι να εφαρμόζονται οι μειωμένες οργανικές συνθέσεις του χειμώνα για επιπλέον δύο μήνες τον χρόνο, ώστε να φτάσουν τους 7 μήνες.

Να σημειωθεί ότι η χειμερινή οργανική σύνθεση, δηλαδή ο αριθμός των μελών του πληρώματος του πλοίου, είναι μειωμένη περίπου κατά 50% σε σχέση με την θερινή.

«Αυτό θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ήδη μεγάλης ανεργίας των ναυτεργατών, με αλυσιδωτές δυσμενείς επιπτώσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία», καταγγέλλει στο Pireas2day.gr ο πρόεδρος της ένωσης ναυτών (ΠΕΝΕΝ) Αντώνης Νταλακογεώργος μετά την εξαγγελία- φωτιά του κ. Βαρβιτσιώτη.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της ακτοπλοΐας αρνήθηκε από την τρόϊκα τέθηκε θέμα νέας μείωσης των επιδοτήσεων λέγοντας ότι η τρόϊκα ζήτησε «να μπορεί η εταιρεία να αντικαθιστά τα πλοία τα οποία μπαίνουν σε καθεστώς ακινησίας από άλλα μικρότερα. Αυτό το ζήτημα δεν είχε λυθεί στην προηγούμενη διαπραγμάτευση, αλλά λύνεται τώρα. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και το δεχόμαστε»

Από εκεί και πέρα, ο ίδιος είπε ότι «τέθηκε ένα θέμα για την επάνδρωση των πλοίων της ακτοπλοΐας -το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό- και βρισκόμαστε σε ανοικτή συζήτηση. Από τη δική μας πλευρά έχουμε δύο συνθέσεις. Έχουμε την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο. Η καλοκαιρινή περίοδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι 7 μήνες και η χειμερινή είναι 5 μήνες».

«Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη χειμερινή περίοδο σε 7 μήνες και να πάμε την καλοκαιρινή στους 5 μήνες», αποκάλυψε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε ένα τέτοιο μέτρο και οποιαδήποτε απόπειρα να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός θα βρει απέναντί του σύσσωμο το ναυτεργατικό κίνημα, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα