Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Zim Kingston

Δύο μήνες αφότου ξέσπασε φωτιά σε κοντέινερ στο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Zim Kingston στο στενό του Juan de Fuca, μια δεύτερη πυρκαγιά ξέσπασε κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης σε προβλήτα κοντά στο λιμάνι του Nanaimo.

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης, η πυρκαγιά ξεκίνησε περίπου στις 13:00 την Τρίτη, ενώ το πλοίο βρισκόταν δίπλα στον τερματικό σταθμό του λιμανιού Duke Point. Το Zim Kingston βρίσκεται στο λιμάνι για διάσωση και εκφόρτωση του φορτίου, και η Λιμενική Αρχή του Nanaimo είπε στο Nanaimo News Bulletin ότι η φωτιά ξεκίνησε σε μόνωση κατεστραμμένου κοντέινερ.

Φωτογραφίες από το σημείο έδειξαν να βγαίνει καπνός από μια στοίβα κοντέινερ κοντά στην πρύμνη, πολύ μακριά από το σημείο της πρώτης πυρκαγιάς.

Ο πρόεδρος της λιμενικής αρχής Ian Marr είπε ότι πιστεύεται ότι σπινθήρες από θερμές εργασίες μπήκαν στο κατεστραμμένο κοντέινερ, πυροδοτώντας τη φωτιά. Χρειάστηκαν περίπου 90 λεπτά για να σβήσουν τη φωτιά οι πυροσβέστες και δεν επεκτάθηκε. Διενεργείται έρευνα για τα αίτια.

Σύμφωνα με το λιμάνι, η διαδικασία εκφόρτωσης του κατεστραμμένου φορτίου από το πλοίο ελέγχεται πολύ προσεκτικά. Διενεργείται αξιολόγηση ασφάλειας για κάθε ένα κοντέινερ το οποίο ανυψώνεται για να εκφορτωθεί, με τις ομάδες διάσωσης να πραγματοποιούν μόνο 8-10 εκφορτώσεις την ημέρα.

Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, η Zim Kingston θα μεταβεί σε άλλο λιμάνι για να ολοκληρώσει την εκφόρτωση του άθικτου τμήματος του φορτίου του.

Το Zim Kingston έχασε 109 εμπορευματοκιβώτια όταν έπεσε σε καταιγίδα έξω από την είσοδο του στενού τουJuan de Fuca στις 22 Οκτωβρίου. Αφού ανέφερε την απώλεια φορτίου, πέρασε στο στενό σε ένα ασφαλές αγκυροβόλιο.

Μόλις έφτασε σε ήρεμο νερό και αγκυροβόλησε, ένας αριθμός κατεστραμμένων κοντέινερ στο μπροστινό του κατάστρωμα πήρε φωτιά και άρχισε να καίγεται έντονα. Αρκετά ρυμουλκά έσπευσαν στο σημείο και ρίχνοντας νερό, εμποδίζοντας την εξάπλωση της φωτιάς. Το πλήρωμα εγκατέλειψε το πλοίο.

Οι τελευταίες εστίες της πυρκαγιάς χρειάστηκαν μέρες για να σβήσουν, αλλά το πλοίο και το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου του διασώθηκαν. Ένας μικρός αριθμός χαμένων κοντέινερ από το Zim Kingston ξεβράστηκε στη βορειοδυτική ακτή του νησιού Βανκούβερ.

Διαβάστε περισσότερα για το συμβάν του Zim Kingston

Διαβάστε ακόμα