Νεαρή γκρίζα φάλαινα περιπλανιέται στη Μεσόγειο ψάχνοντας απεγνωσμένα φαγητό

Μια νεαρή γκρίζα φάλαινα που χάθηκε στη Μεσόγειο, χιλιάδες μίλια μακριά από το φυσικό της περιβάλλον στον Ειρηνικό Ωκεανό, αναζητά απεγνωσμένα το δρόμο της επιστροφής, αλλά οι βιολόγοι ανησυχούν ότι μπορεί να μην επιβιώσει.

Οι γκρίζες φάλαινες συνήθως μεταναστεύουν κατά μήκος της δυτικής ακτής των ΗΠΑ, αλλά οι βιολόγοι πιστεύουν ότι με την υπερθέρμανση του πλανήτη ανοίγοντας βόρειες διαδρομές, η φάλαινα χάθηκε και κολύμπησε στον Ατλαντικό Ωκεανό μέσω της Αρκτικής.

H φάλαινα που έχει ηλικία περίπου δύο ετών και μήκος οκτώ μέτρων (26,25 πόδια) ονομάστηκε Wally από βιολόγους. Η γρήγορη απώλεια βάρους της όμως προκαλεί ανησυχία καθώς δεν μπορεί να βρει τα ασπόνδυλα που είναι η φυσιολογική πηγή τροφής της στα βάθη του Ειρηνικού.

«Ανησυχούμε πολύ για το μέλλον της, καθώς το λίπος, που είναι το καύσιμο της για ταξίδια, έχει μειωθεί πολύ, είναι εξαντλημένη, δεν την έχουμε δει να τρώει από τότε που αρχίσαμε να την παρακολουθούμε », δήλωσε ο Eric Hansen, επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας βιοποικιλότητας στη νότια Γαλλία.

Η Wally μπήκε στη Μεσόγειο μέσω του Στενού του Γιβραλτάρ και ακολούθησε τις μαροκινές ακτές πριν περάσει στις ιταλικές ακτές και φτάσει στη Γαλλία, δήλωσε ο Hansen.

Κολυμπώντας περίπου 80 έως 90 χιλιόμετρα την ημέρα, η φάλαινα ακολουθεί τις νότιες ακτές της Γαλλίας και πλησιάζει τώρα στην ισπανική ακτή.

«Προσπαθεί να εισέλθει στα λιμάνια, για να βρει διέξοδο. Ελπίζουμε ότι η στρατηγική της θα λειτουργήσει και θα μπορέσει να επιστρέψει στο Γιβραλτάρ σε περίπου μια εβδομάδα », δήλωσε ο Hansen.

Πριν από λίγες μέρες, η Wally πιάστηκε σε ένα δίχτυ ψαρέματος στην ακτή του Camargue αλλά κατάφερε να ελευθερωθεί. Αυτό ήταν το μικρότερο απο τα εμπόδια που θα συναντούσε αφού η μεγάλη ναυτιλιακή κίνηση στα Στενά του Γιβραλτάρ θα την δυσκολέψει αρκετά.

Είναι η δεύτερη φορά που οι βιολόγοι έχουν παρατηρήσει μια γκρίζα φάλαινα στη Μεσόγειο. Η τελευταία φορά ήταν το 2010.

«Αυτό το βλέπουμε πιθανότατα πιο συχνά λόγω της κλιματικής αλλαγής, η οποία όχι μόνο άνοιξε τη βόρεια διαδρομή αλλά και αλλάζει τα ρεύματα των ωκεανών λόγω της τήξης των πάγων», δήλωσε ο Χάνσεν.

Διαβάστε ακόμα