Νεκρός πειρατής μετά από επίθεση σε τάνκερ στη Νιγηρία

pirate_bayelsa_coast
Ένας άγνωστος αριθμός πειρατών οπλισμένων με αυτόματα όπλα πάνω σε ένα ταχύπλοο σκάφος πλησίασαν και πυροβόλησαν ένα τάνκερ, ενώ έπλεε περίπου 61 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών της Μπαγιέλσα στη Νιγηρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από Κέντρο Πληροφόρησης για περιστατικά πειρατείας του IMB το περιστατικό έλαβε χώρα την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και αμέσως σήμανε συναγερμός στο πλοίο, ενώ η ομάδα ασφαλείας του πλοίου ανταπάντησε στα πυρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πειρατής.

Οι πειρατές κατάφεραν να επιβιβαστούν στο δεξαμενόπλοιο χρησιμοποιώντας μια σκάλα και όλο το πλήρωμα κατέφυγε στο οχυρωμένο καταφύγιο (citadel) του πλοίου. Μετά από δύο ώρες, οι πειρατές εγκατέλειψαν το δεξαμενόπλοιο.

Το Κέντρο Πληροφόρησης Πειρατείας του IMB σημειώνει ότι το πλοίο υπέστη κάποιες ζημιές στην υπερκατασκευή, λόγω των πυροβολισμών. Ενώ ένας πειρατής αναφέρθηκε να σκοτώθηκε, όλα τα μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο είναι ασφαλή, πρόσθεσε ο IMB.

Επιπλέον, το Κέντρο Πληροφόρησης Πειρατείας του IMB κατέγραψε δύο ακόμα επιθέσεις πειρατών στις 23 Νοεμβρίου, μια κοντά στο νησί Cap στις Φιλιππίνες και το άλλο στο αγκυροβόλιο Βουνγκ Τάου, στο Βιετνάμ.

Όσον αφορά το περιστατικό στις Φιλιππίνες, οκτώ άτομα που φορούσαν μάσκες και ήταν οπλισμένα με αυτόματα όπλα, πάνω σε ένα ταχύπλοο προσπάθησαν να επιβιβαστούν σε ένα εν κινήσει πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου χρησιμοποιώντας ένα μακρύ δοκό με γάντζο. Οι πειρατές άνοιξαν πυρ και προσπάθησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο, αλλά απέτυχαν λόγω των αντιπειρατικών μέτρων που έλαβε το πλοίο, και οπότε αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν.

Στο δεύτερο περιστατικό, ένα αλιευτικό σκάφος πλησίασε σιγά-σιγά ένα αγκυροβολημένο πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου στο Βιετνάμ. Δύο ληστές οπλισμένοι με μαχαίρια επιβιβάστηκαν στο πλοίο και άρχισαν να κλέβουν τα εφόδια του πλοίου, απειλώντας με μαχαίρι μέλη του πληρώματος. Οι αξιωματικοί υπηρεσία υποχώρησαν στα καταλύματα και σήμανα συναγερμό, με αποτέλεσμα οι ληστές να εγκαταλείψουν το πλοίο.

Τα περιστατικά αυτά έρχονται στον απόηχο των προσφάτων εκθέσεων που δείχνουν αυξήσεις στις απαγωγές στις ασιατικές θάλασσες, παρά τη γενική μείωση της πειρατείας. Η παγκόσμια έκθεση για την πειρατεία του IMB δείχνει ότι οι απαγωγές και οι ομηρίες παραμένουν μια σημαντική απειλή στα ανοικτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς 110 ναυτικοί κρατήθηκαν όμηροι κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2016, και 49 μέλη του πληρώματος απήχθησαν με σοπό τα λύτρα.

Στη Νιγηρία, που μετατρέπετε ολοένα και περισσότερο σε πειρατικό hotspot, εκτυλίχθηκαν το 26% όλων των περιστατικών, ενώ ακολουθούν η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Γουινέα και η Ακτή Ελεφαντοστού.

Διαβάστε επίσης: Πειρατική επίθεση σε ιαπωνικό capesize στις Φιλιππίνες

Διαβάστε ακόμα