Ο πρώην δισεκατομμυριούχος που βρίσκεται πίσω από την κατασκευή του καναλιού της Νικαράγουα έστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον πρόεδρο

Ο Wang Jing, ο Κινέζος πρώην δισεκατομμυριούχος ο οποίος είναι πίσω από το φιλόδοξο έργο της διώρυγας της Νικαράγουας, επανεμφανίστηκε με μια επιστολή συγχαίροντας τον Πρόεδρο Daniel Ortega για την εκλογή του για τέταρτη θητεία. Τις εκλογές χαρακτήρισαν οι ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως φάρσα.

Ο Wang έστειλε συγχαρητήρια στον Ortega, καθώς ακολούθησε την ίδια γραμμή με ξένους ηγέτες κατά της Ουάσινγκτον, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Νικολάς Μαδούρο της Βενεζουέλας, σύμφωνα με την επιστολή που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Νικαράγουας. Ο Wang είπε ότι πιστεύει ότι η ηγεσία του Ortega, της συζύγου του και του γιου τους Laureano, ο οποίος συμμετείχε στον συντονισμό του έργου του καναλιού, θα συνεχίσει να εμβαθύνει τους δεσμούς με την Κίνα. Η πρώτη κυρία Rosario Murillo διάβασε την επιστολή σε τηλεοπτική μετάδοση.

«Ο Όμιλος HKND και εγώ πιστεύουμε στο έργο του Μεγάλου Καναλιού», έγραψε ο Wang, αναφερόμενος στην εταιρεία του που εμπλέκεται στην κατασκευή του μεγαλεπήβολου έργου που επιδιώκει να ανταγωνιστεί τη Διώρυγα του Παναμά.

Ο Wang έχτισε μια περιουσία στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η οποία έφτασε τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στο αποκορύφωμά τησς, αλλά η κύρια εταιρεία του τώρα αγωνίζεται να πληρώσει τα χρέη της. Το μεγάλο έργο του καναλιού στη Νικαράγουα που χρηματοδοτούσε με την προσωπική του περιουσία έχει σημειώσει μικρή πρόοδο από τότε που ξεκίνησε με μεγάλες φανφάρες το 2014.

Του επιβλήθηκαν επίσης κυρώσεις στις εταιρείες του από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ ενώ η κύρια εταιρεία του με έδρα το Πεκίνο διαγράφηκε φέτος από το χρηματιστήριο της Κίνας, αφού δεν πλήρωσε ομόλογα. Με ανακοίνωση του το χρηματιστήριο της Σαγκάης τον Μάιο ανέφερε ότι στον Wang απαγορεύτηκε να κατέχει διευθυντικές θέσεις σε εισηγμένες εταιρείες για 10 χρόνια, με τον Wang να μην σχολιάζει καθόλου αυτή την απόφαση.

Ο επιχειρηματίας πολύ συχνά εθεάθη μαζί με τον Ortega να προωθεί το μεγαλεπήβολο έργο αφού υπέγραψε το 2013 μια συμφωνία 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του καναλιού που συνδέει τον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ωκεανό. Αυτή η δημόσια δραστηριότητα μειώθηκε μετά από μια σειρά διαμαρτυριών κατά του ηγέτη της Νικαράγουας, που ξεκίνησαν με τους αντιπάλους του έργου του καναλιού και εξελίχθηκε σε εκτεταμένες αναταραχές με την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης του προέδρου το 2018.

Ο Ortega από τότε ξεκίνησε μια βάναυση καταστολή των αντιπάλων του. Ενόψει των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου, σχεδόν 40 στελέχη της αντιπολίτευσης φυλακίστηκαν ή τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ απαγορεύτηκε και η παρουσία διεθνών παρατηρητών. Οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών σύμφωνα με έναν νόμο «κατά της προδοσίας» και ο οποίος ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλλε κυρώσεις στον γιό του Ortega, Laureano, ότι παρά την απώλεια της ορμής του καναλιού, ο Laureano και άλλοι κοντά στον Ortega χρησιμοποίησαν την Nicaragua Grand Canal Company ως μέσο για να ξεπλύνουν χρήματα και να αποκτήσουν περιουσία κατά μήκος της προγραμματισμένης διαδρομής του καναλιού.

Διαβάστε ακόμα