Ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος του Wakashio θα αφεθούν ελεύθεροι μετά την καταδίκη τους

Ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος του MV Wakashio πρόκειται να απελευθερωθούν από τον Μαυρίκιο μετά την καταδίκη τους τη προηγούμενη Δευτέρα.

Έχοντας ήδη περάσει 16 μήνες υπό κράτηση, ο καπετάνιος Sunil Kumar Nandeshwar θα επανενωθεί με την οικογένειά του πίσω στην Ινδία. Μαζί με τον υποπλοίαρχος, καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλάκιση τη Δευτέρα από το Δικαστήριο για την προσάραξη του MV Wakashio το βράδυ του Σαββάτου, 25 Ιουλίου 2020, στους υφάλους του Pointe-d’Esny, στο νοτιοανατολικά του νησιού του Μαυρίκιου, στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο δικαστής Ida Dookhy Rambarun έλαβε υπόψη το γεγονός ότι ο καπετάνιος ομολόγησε την ενοχή του τη Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου, πριν εκδώσει την ποινή. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε στον υποπλοίαρχο, τον Hitihamillage Subodha Janendra Tilakaratna, 45 ετών, ο οποίος θα αφεθεί ελεύθερος να γυρίσει στη Σρι Λάνκα σε λίγες μέρες. Στην ποινή της φυλάκισης υπολογίστηκαν και οι 20 μήνες που ήδη κρατούνταν στη φυλακή.

Ο δικαστής εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το ατύχημα, το οποίο προκάλεσε πετρελαιοκηλίδα, συνέβη λόγω κακής ναυσιπλοΐας, σε συνδυασμό με αμέλεια. Σημείωσε ότι ο καπετάνιος αποφάσισε να πλησιάσει τον Μαυρίκιο για να μπορέσει να πιάσει το σήμα στα κινητά από το δίκτυο του Μαυρικίου, ακόμη κι αν δεν είχε τον κατάλληλο ναυτικό χάρτη. Παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν προσέγγισε το νησί σε απόσταση 5 ναυτικών μιλίων, ενώ η διεθνώς προτεινόμενη απόσταση είναι 12 ναυτικά μίλια.

Το απόγευμα του ατυχήματος, τόνισε ο εισαγγελέας, ο καπετάνιος παρευρέθηκε σε πάρτι γενεθλίων όπου κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ . Ο καπετάνιος επίσης άφησε τον αξιωματικό φυλακής να φύγει από την γέφυρα για να μπορέσει και αυτός να παραστεί στο πάρτι γενεθλίων ενός μέλους του πληρώματος της μηχανής. Ο αξιωματικός φυλακής έπρεπε να διασφαλίσει ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για το MV Wakashio, το οποίο έπλεε τόσο κοντά στην ακτή του Μαυρικίου.

Διαβάστε περισσότερα για το ατύχημα του Wakashio

Διαβάστε ακόμα