Ο θρυλικός Ποπάυ ήταν ναύτης του πολεμικού ναυτικού

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Η φιγούρα του γηραλέου ναύτη με την πίπα, το μεγάλο πηγούνι, τις ρυτίδες στο πρόσωπο και το αινιγματικό και προκλητικό χαμόγελο, είναι εδώ και χρόνια παγκόσμια αναγνωρίσιμη και απίστευτα αγαπητή!

Είναι οι ήρωας εκατομμυρίων παιδιών σε όλο τον κόσμο μέσα από τα κόμικς, ένας μυθικός και ατρόμητος ναυτικός που τα βάζει με όλους, νικάει και στο τέλος… σώζει το κορίτσι!

Αυτός είναι ο Ποπαυ, φανταστικός χαρακτήρας τόσον ο ίδιος, όσο και το… σπανάκι από το οποίο αντλεί την δύναμη του…

Κι όμως ο Ποπαυ, είναι αληθινός!

Το πραγματικό του όνομα ήταν Frank “Rocky” Fiegel.

21 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΣΤΟΛΟ

Η εικόνα είναι μία από έναν ανώνυμο ναύτη στο HMS Rodney το 1940.

Είναι διαθέσιμη μέσω του Πολεμικού Μουσείου όπου παρουσιάζεται με τη λεζάντα:

“Ένας Κορυφαίος Στόκερ με το παρατσούκλι “Ποπαυ”, με 21 χρόνια υπηρεσίας.”

Η αυξημένη σωματική του δύναμη είχε φανεί στους τόσους καυγάδες που συμμετείχε ώστε έγινε τοπικός θρύλος. Πάντα κάπνιζε τη πίπα του, και γι’ αυτό μιλούσε μόνο με τη μία πλευρά του στόματός του.

Όταν βρισκόταν σε παρέες μικρών παιδιών, κρατούσε τη πίπα με την άκρη του στόματός του και τους έλεγε τις ιστορίες της νιότης του.

Στις ιστορίες του συχνά καυχιόταν για τη σωματική του δύναμη, ισχυριζόμενος ακράδαντα ότι το σπανάκι είναι αυτό που τον κάνει ανίκητο.

Γεννήθηκε το 1868 στην Πολωνία. Ήταν ένας συνταξιούχος ναύτης με συμβόλαιο στην ταβέρνα του Wiebusch στην πόλη Τσέστερ του Ιλινόις για να καθαρίζει και να διατηρεί την τάξη.

Είχε τη φήμη ότι ασχολείται πάντα με τις μάχες, γι’ αυτό είχε παραμορφωμένο μάτι («Ποπ-μάτι»).

Κάπνιζε πάντα το πίπες του, γι’ αυτό μιλούσε μόνο με τη μία πλευρά του στόματός του.

Του άρεσε να είναι κοντά στα παιδιά.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις φανταστικές του περιπέτειες που καυχιέται για τα κατορθώματα της σωματικής του δύναμης, διασφαλίζοντας ότι δεν έχασε ποτέ τον αγώνα.

Η συγγραφέας του Popeye, Elzie Crisler Segar, γεννημένη στο Chester, γνώρισε τον Frank όταν ο νεαρός άνδρας ήταν για να ακούσει τις ιστορίες τους και χρόνια αργότερα τον τίμησε με τον χαρακτήρα Popeye the Sailor Man.

Υπήρχε και το Olive Oil, ήταν η Dora Paskel, ιδιοκτήτρια ενός παντοπωλείου στο Chester. Περιγράφεται επίσης ότι ντύνεται ακριβώς όπως η Olive Oil.

Ο Segar κρατούσε επαφή με τον Frank και τον βοηθούσε πάντα με χρήματα.

Ο Φρανκ και ο Ποπάι έφεραν επίσης κάποια εγγενή χαρακτηριστικά όπως θάρρος, ιπποτισμός και ανδρεία.

Ο Φράνκ «Ρόκι» Φίγκελ ήταν η πραγματική έμπνευση του σκιτσογράφου EC Segar πίσω από το θρυλικό κόμικ και, δεκαετίες μετά την πρώτη από τις πολλές σειρές μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων ο πρωταγωνιστής της ταινίας μεγάλου μήκους Robin Williams του 1980 σε σκηνοθεσία Robert Altman.

Στο τεύχος της 28ης Μαρτίου 1947 του Chester Herald Tribune, υπάρχει μια νεκρολογία για τον κ. Φίγκελ, ο οποίος πέθανε στο σπίτι του στο Τσέστερ στις 24 Μαρτίου 1947.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 1868, ήταν 79 ετών τη στιγμή του θανάτου του.

Ο εκδότης έγραψε ότι ο Frank “Rocky” Fiegel ήταν ένας γνώριμος χαρακτήρας στο Chester και πιστεύτηκε ότι ήταν η έμπνευση του “Popeye” της Elsie Segar. Το άρθρο αναφέρει: «Στα νεότερα του χρόνια έκανε καταπληκτικά κατορθώματα δύναμης.

Λόγω της σκληρής της σωματικής διάπλασης ήταν γνωστός στοργικά ως «Ρόκι».

Οι γωνιώδες σαγόνι του και η γνώριμη πίπα από καλαμπόκι εντυπωσίασαν προφανώς τον νεαρό Segar.

Η Wikipedia αναφερει:

Ο Popeye the Sailor Man είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκε από την Elzie Crisler (EC) Segar.

Ο χαρακτήρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο καθημερινό κόμικ Thimble Theatre της King Features στις 17 Ιανουαρίου 1929 και το “Popeye” έγινε ο τίτλος του στριπ τα επόμενα χρόνια.

Ο χαρακτήρας έχει επίσης εμφανιστεί σε θεατρικά και τηλεοπτικά κινούμενα σχέδια.

Η σελίδα της Wikipedia συνεχίζει να αναφέρει μερικά βασικά στοιχεία, τα οποία υπογραμμίζουν μόνο την ανθεκτικότητα του χαρακτήρα: Στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφέρθηκε ότι ο Ποπαυ χρησίμευε ως προπαγανδιστικό υλικό για τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

militaire.gr

Διαβάστε ακόμα