Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του υπουργού ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, δίδετε η δυνατότητα σε 116 επιπλέον υποψήφιους να εισαχθούν στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού και να διεκδικήσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση ως Αξιωματικοί Ε. Ν.
Η απόφαση του υπουργού είναι πολύ σημαντική για τους υποψήφιους σπουδαστές που δεν κατάφεραν να εισαχθούν στις ΑΕΝ. Για κάποιους είναι όνειρο ζωής, ενώ για κάποιους άλλους μονόδρομος για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Τα προβλήματα όμως πίσω από αυτή την απόφαση είναι πολλά και σύνθετα. Θεωρώ την απόφαση καλοπροαίρετη και ”σωτήρια” για κάποιους αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται (μόνο) με τέτοιου είδους αποφάσεις.
116 επιπλέον υποψήφιοι σημαίνει αυτομάτως ότι θα πρέπει να βρεθούν 116 νέες θέσεις εργασίας για δόκιμους ή με πιο απλά λόγια 116 πλοία στα οποία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν το εκπαιδευτικό ταξίδι τους. Πράγμα δύσκολο με τα υπάρχοντα δεδομένα… Υπάρχουν δεκάδες σπουδαστές που δεν βρήκαν εταιρεία να μπαρκάρουν και αυτό δεν φαίνετε να αλλάζει στο άμεσο μέλλον. Οι εφοπλιστές συνεχίζουν να μην προτιμούν ελληνικά πληρώματα στα ποντοπόρα πλοία λόγω των υψηλών μισθών (σε σχέση με τους τριτοκοσμικούς μισθούς των φιλιππινέζων) αλλά και των υψηλών εισφορών στο ΝΑΤ (που είναι υπό διάλυση). Η ακτοπλοΐα συρρικνώνετε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και οι θέσεις εργασίας μειώνονται συνέχεια, αφήνοντας δεκάδες ναυτικούς άνεργους.
Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται σε έρευνα τη CIA όσον αφορά τους στόλους με βάση τα εθνικά χαρακτηριστικά και όχι την εθνικότητα των διαχειριστών, κάτι δηλαδή που αφήνει εκτός καταγραφής τα ελληνικά πλοία που είναι εγγεγραμμένα σε ξένα νηολόγια όπως στα νησιά Μάρσαλ, οι Έλληνες με τα 3.319 πλοία που βρίσκονται υπό τον έλεγχο τους, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη δύναμη αυτή την στιγμή στον πλανήτη. Αυτό από μόνο του δείχνει την δύναμη της Ελλάδας στην ναυτιλία. Ας προσπαθήσει λοιπόν ο κ. Βαρβιτσιώτης να πείσει ή να δώσει κίνητρα στους εφοπλιστές να πάρουν έλληνες στα καράβια. Κάποιοι λένε να φύγουν οι εφοπλιστές από την χώρα αφού δεν πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν ενώ κάποιοι άλλοι λένε να μη πληρώνουν τίποτα γιατί η Ελλάδα τους έχει ανάγκη. Και τα δύο τα παραπάνω είναι υπερβολές. Ας κοιτάξουν να βρουν μία λύση άμεσα γιατί Ελλάδα και ναυτιλία είναι ΕΝΑ.
Τα βιβλία και η σχολές…
Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να ντρέπονται που οι μαθητές των ΑΕΝ δεν έχουν βιβλία. Για την κακοδιαχείριση του Ναυτικού κλάδου (αλλά και γενικότερα της Ελλάδας) κανείς δεν τιμωρήθηκε. Τα προβλήματα παραμένουν πάρα πολλά, παρόλο που κάποιοι τα ωραιοποιούν. Δεν είναι μόνο τα βιβλία. Είναι και η έλλειψη καθηγητών, οι άθλιες κτιριακές εγκαταστάσεις και ο ελλιπής εξοπλισμός. Είναι πολλά τα προβλήματα και ο υπουργός θα πρέπει να ξεκινήσει πρώτα από εκεί και εν συνεχεία της λύσης του προβλήματος με τα εκπαιδευτικά ταξίδια και γενικότερα την ανεργία στο κλάδο. Το να βάλουμε περισσότερους υποψήφιους στη σχολή, οι οποίοι – μεταξύ άλλων – δεν έχουν βιβλία και καθηγητές, περισσότερο βήματα προς τα πίσω είναι παρά προς τα εμπρός.
Θέλω να πιστεύω ότι τα προβλήματα με τα βιβλία και τους καθηγητές θα λυθούν άμεσα. Όσο αναφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις απλά ελπίζω. άλλωστε η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία…. Αφού πρώτα έχει πεθάνει αυτός που την έχει….
g.k.
e-Nautilia.gr