Οι γυναίκες της Ελληνικής Ναυτιλίας

Εφοπλίστριες, γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών φορέων, επιχειρηματίες στην περι-ναυτιλία αλλά και καπετάνισσες που ξεχώρισαν στη ναυτιλία

Τις τελευταίες 10ετίες η γυναικεία παρουσία στον άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό στίβο της ναυτιλίας κάνει όλο και πιο έντονη την παρουσία της. Υπάρχουν εφοπλίστριες που ξεχωρίζουν, γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις διεθνών φορέων, επιχειρηματίες στην περι-ναυτιλία αλλά και καπετάνισσες.

Αγγελική Φράγκου

Διαχειρίζεται 171 πλοία χωρητικότητας 17 εκατομμυρίων τόνων dw. Από αυτά 44 είναι δεξαμενόπλοια, 88 φορτηγά και 46 μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Βρίσκεται στην 25η θέση της Lloyd’s List με τις 100 κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ναυτιλίας που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία.
Η Αγγελική Φράγκου γεννήθηκε στα Καρδάμυλα της Χίου . Ανήκει σε μία οικογένεια με πολύχρονη πορεία στη ναυτιλία. Είναι μέλος του ΔΣ της ‘Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Άννα Αγγελικούση

Μαζί με τους γιούς της, Φραγκίσκο και Αντώνη Κανελλάκη έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό ναυτιλιακό Όμιλο ο οποίος δραστηριοποιείται στα δεξαμενόπλοια, στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου- LNG αλλά και στα φορτηγά πλοία. Έχει τις εταιρείες Alpha Bulkers, Alpha Gas και Pantheon Tankers, με συνολικό στ όλο 66 πλοίων χωρητικοτητας 10 εκατ. τόνων dw. To 50% των πλοίων είναι εγγεγραμμένα στο ελληνικό νηολόγιο. Για πρώτη φορά εισήλθε το 2020 στην λίστα της Loyd’s List με τις 100 προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία. Βρίσκεται στην 81η θέση.

Σεμίραμις Παληού- Πρόεδρος της Helmepa

Η Σεμίραμις Παληού, η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στον προεδρικό θώκο της περιβαλλοντικής οργάνωσης HELMEPA- Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος.
Η κόρη του Συμεών Παληού, είναι διευθύνουσα σύμβουλος και COO -Chief Operator Officer στην εισηγμένη στην αμερικανική χρηματαγορά Diana Shipping Inc η οποία διαχειρίζεται στόλο από 39 φορτηγά πλοία. Σπούδασε τη Μηχανολογία στο Imperial College του Λονδίνου και μεταπτυχιακό στη Ναυπηγική στο University College. Άρχισε την καριέρα της το 1996 από την Lloyd’s Register of Shipping και για δύο χρόνια εργαζόταν ως ασκούμενη επιθεωρήτρια πλοίων.

Στη συνέχεια μεταπήδησε σε εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς της, όπως η Diana Shipping Agencies, με δραστηριότητα στον τομέα των ναυλώσεων. Ακολούθησε η Alpha Sigma Shipping, ενώ από τον Μάιο του 2018 η γενική συνέλευση των μετόχων της Diana Shipping Inc.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Διαβάστε ακόμα