Οι ιταλικές ειδικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν σε τουρκικό πλοίο Ro-Ro μετά από αναφορές για ένοπλους λαθρεπιβάτες!

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας αναφέρει ότι οι ιταλικές ειδικές δυνάμεις και η ακτοφυλακή ανέκτησαν τον έλεγχο του πλοίου ro-ro Galata Seaways το οποίο διαχειρίζεται η DFDS Seaways, μετά από αναφορές ότι το πλήρωμα εντόπισε λαθρεπιβάτες, τους οποίους ο υπουργός αναφέρει ως «μετανάστες» ή «παράνομους μετανάστες», λέγοντας ότι απείλησαν ή πιθανώς προσπάθησαν να καταλάβουν το πλοίο.

Το 22μελές πλήρωμα φέρεται να είναι ασφαλές ενώ η επιχείρηση έρευνας στο πλοίο συνεχίστηκε.

Ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Guido Crosetto έγραψε στο Twitter: “Οι πειρατές του πλοίου συνελήφθησαν. Όλα τελείωσαν καλά. Τα συγχαρητήριά μου στα παιδιά από το τάγμα San Marco, τους αστυνομικούς, που ολοκλήρωσαν μια υπέροχη επιχείρηση σε συνεργασία. Ο κάθε ένας από την πλευρά του.Μπράβο!».

Οι πληροφορίες για το συμβάν είναι συγκεχυμένες και υπάρχουν διαφορετικά σενάρια στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και διαφορετικές αναφορές από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας και το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών.

Το Galata Seaways μεταφορικής ικανότητας 15.121 dwt αναχώρησε από τη Yalova της Τουρκίας στις 7 Ιουνίου με προορισμό το Sete της Γαλλίας, όπου ήταν προγραμματισμένο να φτάσει το πρωί στις 10 Ιουνίου. Το πλοίο, μήκους 732 ποδιών, είναι νηολογημένο στην Τουρκία.

Διαφορετικές αναφορές λένε ότι το πλήρωμα του πλοίου εντόπισε μεταξύ 15 και 20 λαθρεπιβάτες μέσω των καμερών ασφαλείας και άρχισε να ασφαλίζει το πλοίο.

Τουλάχιστον τέσσερις ή πέντε από τους λαθρεπιβάτες πιστεύεται ότι έφεραν μαχαίρια. Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι το πλήρωμα μπόρεσε να κλειδωθεί στο μηχανοστάσιο και σε αλλά ασφαλή σημεία, ενώ ορισμένες λένε ότι μόλις ανακαλύφθηκαν οι λαθρεπιβάτες απείλησαν το πλήρωμα και προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του πλοίου!

Ο πλοίαρχος του Galata Seaways επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τις αρχές της Τουρκίας, και σύμφωνα με τις αναφορές, Οι τουρκικές αρχές μετέφεραν αυτές τις πληροφορίες στη Γαλλία και την Ιταλία.

Ορισμένες αναφορές ανέφεραν ότι οι λαθρεπιβάτες επιχείρησαν να εισβάλουν στην κλειδωμένη γέφυρα του πλοίου. Το πλοίο εκείνη την στιγμή βρισκόταν περίπου 90 μίλια νότια της Νάπολης. Η απόφαση που πήραν ήταν να παρεκκλίνει το πλοίο της πορείας και να κατευθυνθεί προς τη Νάπολη όπου επρόκειτο να φτάσει γύρω στις 17:00 τοπική ώρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιπολικό Guardia di Finanza Sanna και το σκάφος της ακτοφυλακής Bruno Gregoretti συνάντησε και σταμάτησε το ro-ro στα περίχωρα της Νάπολης.

Οι ιταλικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο πλοίο από ελικόπτερα και πραγματοποίησαν έρευνα σε αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικές δυνάμεις έθεσαν υπό την προστασία τους το πλήρωμα, και σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, τουλάχιστον κάποιοι από τους λαθρεπιβάτες εγκλωβίστηκαν σε διαφορά σημεία του πλοίου.

Σύμφωνα με το AIS το Galata Seaways είναι αγκυροβολημένο στον κόλπο της Νάπολης.

Διαβάστε ακόμα