Οικονόμου: Πούλησε την Ocean Rig έναντι 2,7 δισ. δολαρίων!

Στην εξαγορά, έναντι 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εισηγμένης στην αμερικανική χρηματαγορά εταιρείας υποθαλάσσιων γεωτρήσεων Ocean Rig, συμφερόντων Γιώργου Οικονόμου προχώρησε η ελβετικών συμφερόντων Transocean Ltd. Το ποσό θα καταβληθεί σε μετρητά και σε μετοχές, ενώ σε αυτό περιλαμβάνονται και αναδιαρθρωμένα χρέη της εταιρείας.

Πιο συγκεκριμένα οι μέτοχοι της Ocean Rig για κάθε μία κοινή μετοχή θα πάρουν 1.6128 νέες μετοχές της Transocean και 12,75 δολ. σε μετρητά για κάθε μία κοινή μετοχή της Ocean Rig. Η Transocean θα πάρει δάνειο από τη Citi.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης η Τransocean θα ελέγχει το 79% των μετοχών ενώ το εναπομείναν 21% θα περάσει στα χέρια των μετόχων της Ocean Rig.

Η συμφωνία εγκρίθηκε ομόφωνα από το διοικητικό συμβούλιο και των δύο εταιρειών.

Όσο αφορά την άλλη εισηγμένη του Έλληνα πλοιοκτήτη, τη Dryships βρίσκεται σε ρότα κερδοφορίας.

Το β΄τρίμηνο του 2018, παρουσίασε καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. δολ. ήτοι το οποίο 0,04 ανά μετοχή. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 13,3 εκατομμύρια δολάρια.

Η λογιστική αξία των πλοίων της εταιρείας, η οποία ανήλθε στα 893,2 εκατ. δολάρια καθώς ενώ ο αριθμός των μετοχών της είναι 98.708.716.

Από την πώληση του «Maganari», Panamax πλοίου ναυπηγήσεως 2001, η Dryships εισέπραξε 5,1 εκατ. δολάρια.

Ο στόλος της εταιρείας αποτελείται από 19 φορτηγά πλοία.

«Στη ναυτιλία είμαι σαράντα χρόνια και θα παραμείνω για πολλά ακόμη» είχε τονίσει πριν από μήνες για να προσθέσει:

«Είμαστε σε μία βιομηχανία την οποία φθονούν πολλοί αλλά η ελληνική ναυτιλιακή κοινότητα είναι πάντα εκεί. Η ναυτιλιακή βιομηχανία υποφέρει αλλά όπως λέει ο Τσώτσιλ «θα πολεμήσουμε και δεν θα παραδοθούμε». Η ναυτιλία πρέπει να είναι παράδειγμα για όσους έχουν ακόμη πολλά χρόνια μπροστά τους στις επιχειρήσεις. Ειδικά οι νέοι να μην απογοητεύονται αλλά να δουν την ευκαιρία και με πολύ εργασία και πάθος να προχωρήσουν. Η ναυτιλία είναι η πιο προσοδοφόρα βιομηχανία για την Ελλάδα μαζί με τον τουρισμό».

4ος ισχυρότερος Έλληνας

Το 2017 ο Γιώργος Οικονόμου ήταν στην 27η θέση και τέταρτη για έλληνα στη λίστα των 100 πιο ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας, την οποία επιμελείται η ηλεκτρονική ναυτιλιακή εφημερίδα Lloyd’s List. Το 2016, βρέθηκε στην 20η συνολικά θέση και τρίτη για Έλληνα.

newmoney.gr

Διαβάστε ακόμα