Ολοκληρώθηκε η ανέλκυση του MV Benita

MV_Benita_anelkisi_done
Το MV Benita μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης διάσωσης

Το MV Benita τελικά ανελκύθηκε την Κυριακή μετά από 5 εβδομάδες από την προσάραξη του ελληνόκτητου πλοίου στα ανοικτά του Mahebourg στον Μαυρίκιο.

Από την Κυριακή το απόγευμα το πλοίο ρυμουλκείται προς μια θέση περίπου 20 μίλια από την ακτή, όπου ένα ολιγομελές πλήρωμα θα παραμείνει επί του πλοίου, προκειμένου να αξιολογήσει την αξιοπλοΐα του και την γενική του κατάσταση, σύμφωνα με τη διασωστική εταιρεία Five Oceans Salvage. Για την ασφάλεια των ατόμων έχουν προετοιμαστεί οι απαράιτητες ενέργειες διάσωσης για την περίπτωση που επιδεινωθούν οι καιρικές συνθήκες.

Το με Λιβεριανή σημαία MV Benita προσάραξε στις 17 Ιούνη μετά από ένα αμφιλεγόμενο περιστατικό όπου ένα μέλος του πληρώματος φέρεται να επιτέθηκε σε άλλα μέλη του πληρώματος πριν κλειδωθει μέσα στο μηχανοστάσιο, καταστρέφοντας τον εξοπλισμό με αποτέλεσμα το πλοίο να μείνει ακυβέρνητο. Σύμφωνα, πάλι με τον ασφαλιστικό φορέα του πλοίου, London P&I Club, το Φιλιππενίζικης καταγωγής μέλος του πληρώματος έπαθε επιληπτική κρίση που οδήγησε στην καταστροφή του εξοπλισμού, χωρίς να προηγηθεί κάποια σύρραξη μεταξύ του πληρώματος.

Ο καιρός έπαιξε βασικό ρόλο όλο αυτό το διάστημα στις ενέργειες διάσωσης, με δύο ρυμουλκά να είναι προσδεμένα με το Benita ανά πάσα στιγμή για να το αποτρέψουν περαιτέρω προσάραξη του.

Πριν από την ανέλκυση της Κυριακής, η διάσωση εστιάστηκε στην αφαίρεση του καυσίμου των δεξαμενών, των λιπαντικών και των άλλων ρύπων που βρίσκονταν επί του πλοίου. Οι δεξαμενές φορτίου και οι κενοί χώροι είχαν σφραγιστεί και συμπιεστεί πριν από την απόπειρα ανέλκυσης. Καθ ‘όλη την επιχείρηση, η προστασία του περιβάλλοντος παρέμεινε πρώτη προτεραιότητα.

To London P&I Club ανέφερε σε δελτίο τύπου του: “Ο καθαρισμός της ακτογραμμής στην περιοχή της προσάραξης έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο, αν και θα πρέπει να δοθεί εκ νέου την προσοχή σε ορισμένες περιοχές που είχαν προηγουμένως καθαριστεί μετά από αναφορές για τις νέες διαρροές πετρελαίου μετά την εκ νέου συμπίεση των δεξαμενών φορτίου του πλοίου πριν από την ανέλκυση.

“Η περιβαλλοντική παρακολούθηση του Ilot Brocus και της γύρω ακτογραμμής θα συνεχιστεί με τους ευρισκόμενους στο σημείο εργολάβους και τις αρχές του Μαυρικίου να εξασφαλίζουν ότι δεν θα υπάρξουν περιστατικά ρύπανσης μετά την ανέλκυση”.

Η ασφαλιστική εταιρεία, εξέφρασε την επιθυμία της να επαναπατριστεί η πλειοψηφία του πληρώματος, ενώ θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ερευνητικές αρχές και, τέλος ευχαρίστρησε την διασωστική εταιρεία που εργάστηκε κάτω από αντίξοες συνθήκες, καθώς και τους κατοίκους του Μαυρικίου για την υπομονή που επέδειξαν.

Όλες οι ειδήσεις για το MV Benita εδώ

Διαβάστε ακόμα