ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ την Τρίτη 3 Ιούλη στις 10:30 στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες,

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μετά την ψήφιση στις 14 Ιούνη του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα αντεργατικά μέτρα για την 4η αξιολόγηση και το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» 2019-2022, την επαίσχυντη ευρωνατοϊκή συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ για την ένταξη της ΠΓΔΜ στις λυκοσυμμαχίες Ε.Ε – ΝΑΤΟ, εντείνουν την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, των εργαζομένων.

Άλλο ένα νομοσχέδιο στη ενίσχυση των προνομίων, της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των εφοπλιστών, ψηφίστηκε στις 25 Ιούνη με τίτλο «Μηχανισμός εφαρμογής του μεταφορικού ισοδυνάμου και άλλες διατάξεις». Συγκεκριμένα προβλέπει η χρηματοδότηση των ναυτιλιακών εταιρειών να φτάσει τα 150.000.000 ευρώ ετησίως, ενώ από το 2001, που ψηφίστηκε ο νόμος 2932/2001 έχουν επιδοτηθεί με πάνω από 1,2 δις ευρώ βαφτίζοντας προκλητικά «άγονες γραμμές» την πλειοψηφία του ακτοπλοϊκού δικτύου.

Την ίδια περίοδο που διαρκώς το εφοπλιστικό κεφάλαιο ενισχύει την κερδοφορία του, εντείνει την επιθετικότητα και αδιαλλαξία του, οι εφοπλιστές σε ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά καράβια, αρνούνται από το 2010 να συμμετέχουν σε διαπραγματεύσεις για την ανανέωση των ΣΣΕ.

Στις υπόλοιπες κατηγορίες καραβιών για τις ΣΣΕ, έγινε συνάντηση με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, οι οποίοι προκλητικά επανέλαβαν ότι δεν μπορούν να δώσουν αυξήσεις, ενώ δεν δίστασαν να προτείνουν μείωση κατά 50% του επιδόματος των εξπρές δρομολογίων και μείωση κατά 50% στο ημερομίσθιο των ναυτεργατών την μέρα της αντικατάστασης τους. Τα υποσυντήρητα καράβια, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις σε συνδυασμό με τα προγράμματα δρομολογίων της θερινής περιόδου προκαλούν εξαντλητικά ωράρια εργασίας, με σοβαρούς κινδύνους στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Από τον Μάη του 2016 με την εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου 4387/2016 (φορολογικό – ασφαλιστικό), που συνέχισε την κατακρεούργηση όλων των συντάξεων, εκδίδονται μόνο προσωρινές συντάξεις, η μέγιστη 721 ευρώ!!!.

Οι ταξικές δυνάμεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ, καλούν τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, τους συνταξιούχους, να προετοιμάσουμε την συνέχιση του αγώνα με 24ωρη Πανελλαδική Απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, με προοπτική κλιμάκωσης και σχεδιασμό πολύμορφων κινητοποιήσεων στα ποντοπόρα, μεσογειακά και ακτοπλοϊκά φορτηγά πλοία.

Να διεκδικήσουμε, την υπογραφή και εφαρμογή των κλαδικών ΣΣ Εργασίας με αυξήσεις, αποκλειστική δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους τους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες καραβιών, για οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, για το δικαίωμα στη δουλειά, την προστασία των ανέργων, ενάντια στον ν.4387/2016, τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τις περικοπές της προσωπικής διαφοράς.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Διαβάστε ακόμα