Παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωρόθεου Β’ πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, η τελετή ορκωμοσίας σαράντα έξι (46) νέων Δοκίμων Λιμενοφυλάκων της ΜΗ’ εκπαιδευτικής σειράς, (κατηγορίας Ειδικών Δυνάμεων), προερχομένων από τον πίνακα επιλαχόντων του διαγωνισμού κατάταξης Δοκίμων Λιμενοφυλάκων έτους 2015.
Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Λιμενοφυλάκων, παρευρέθησαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσιος – Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχος Λ.Σ. Σταμάτιος Ράπτης, ο Α’ Υπαρχηγός του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Θεόδωρος Κλιάρης, ο Β’ Υπαρχηγός του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχος Λ.Σ. Γεώργιος Μπαρκάτσας, καθώς και λοιποί Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.
Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, τόνισε τη σημασία του όρκου που έδωσαν οι Δόκιμοι Λιμενοφύλακες προς το Σύνταγμα, την πατρίδα και τη σημαία, καθώς και τις προσπάθειες που κατέβαλε η κυβέρνηση για να βρεθούν πόροι, ώστε να εισαχθούν τελικώς στο Λιμενικό Σώμα οι 46 επιλαχόντες του διαγωνισμού του 2015.
Οι 46 Δόκιμοι Λιμενοφύλακες θα υπηρετήσουν στις Ειδικές Δυνάμεις του Σώματος. Η εισαγωγή τους στη Σχολή έγινε μετά από ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.
Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα και κυρίως το ότι τα στελέχη του Σώματος, καθημερινά αποδεικνύουν με τις πράξεις τους το μεγαλείο της χώρας, η οποία διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση. Τρανή απόδειξη αυτών είναι, είπε ο Υπουργός, η διάσωση περισσοτέρων από 150.000 ανθρώπων, κατά την προσφυγική κρίση, οι οποίοι βρέθηκαν στις ελληνικές θάλασσες.
Ο κ. Κουρουμπλής κάλεσε τους νέους Λιμενοφύλακες να αναπτύξουν σχέσεις αυτοσεβασμού και αλληλοσεβασμού, αλληλεγγύης και αγάπης, ώστε να διαφυλάξουν τις ελληνικές παραδόσεις που φτάνουν πίσω στην αρχαιότητα, όπως ο κανόνας ότι διασώζονται πάση θυσία όλοι οι άνθρωποι που πέφτουν θάλασσα.