Παγκόσμια ημέρα ναυτικού: Ναυτικός σημαίνει….

Παγκόσμια ημέρα ναυτικού σήμερα και καλό θα ήταν, πέρα από τις φανφάρες των ανθρώπων που δυστυχώς «τρέχουν» την ναυτιλία χωρίς πραγματικά να γνωρίζουν από αυτήν, να ειπωθούν και κάποιες αλήθειες.

Κάποιες αλήθειες για τους ανθρώπους που λείπουν μακριά από τις οικογένειες τους για μεγάλα χρόνια και διαστήματα και που στην πρώτη παγκόσμια «στραβή», αυτή του κορονοϊού, όλοι τους γύρισαν την πλάτη σα να μη ξέρουν τίποτα. Όλοι αυτοί που τώρα επέστρεψαν, και ξεκίνησαν και πάλι σαν να μην τρέχει κάτι, να ζητάνε και πάλι από το ναυτικό.

Ναυτικός λοιπόν σημαίνει:

Ναυτικός σημαίνει να σηκώνεις την βαλίτσα και να φεύγεις 6,7,8 μήνες από το σπίτι σου.

Ναυτικός σημαίνει να τρως το χαμηλής ποιότητας φαγητό που σου φέρνει ο κάθε λογής «μπακάλης» ανά τον κόσμο.

Ναυτικός σημαίνει να κουνιέσαι και να μην μπορείς να κοιμηθείς.

Ναυτικός σημαίνει να κοιμάσαι σε ένα στρώμα που μόνο ένας φακίρης θα κοιμόταν.

Ναυτικός σημαίνει να εργάζεσαι 24 ώρες το 24ωρο.

Ναυτικός σημαίνει να είσαι στη μέση του ωκεανού και να αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα υγείας, χωριά να μπορείς να επισκεφτείς κάποιον γιατρό η νοσοκομείο.

Ναυτικός σημαίνει όλοι να απαιτούν από εσένα τα μέγιστα αλλά να σου δίνουν τα ελάχιστα.

Ναυτικός σημαίνει να βρίσκεσαι πάνω σε ένα πλωτό εργοστάσιο το οποίο θα πρέπει να κάνεις τα πάντα για να πάει, να φορτώσει και να εκφορτώσει.

Ναυτικός σημαίνει να έχεις να δεις την οικογένεια σου και τους φίλους σου πολλούς μήνες.

Ναυτικός σημαίνει να φεύγεις και να μην ξέρεις αν θα γυρίσεις πίσω, και αν γυρίσεις δεν ξέρεις εάν θα είναι ζωντανοί όλοι αυτοί που αγαπάς.

Ναυτικός σημαίνει να ψάχνεις να βρεις σήμα για το Ίντερνετ με το «ντουφέκι», αν φυσικά αυτό σου παρέχεται.

Ναυτικός σημαίνει να πρέπει να ανεχθείς τον κάθε ένα τυχάρπαστο στο λιμάνι για να κανείς την δουλειά του καραβιού.

Ναυτικός σημαίνει να βρίσκεσαι σε περιοχές μεγάλης επικινδυνότητας σε πειρατές ή ακόμη και τρομοκράτες.

Ναυτικός σημαίνει να πρέπει να δουλεύεις για παρά πολλούς μήνες μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον με ανθρώπους που ούτε γνωρίζεις ούτε ταιριάζει μαζί τους. Γιατί με όλους αυτούς όχι μόνο εργάζεσαι αλλά ζεις και μαζί.

Ναυτικός σημαίνει να βάζεις την ψυχραιμία και την κατάλληλη ψυχολογία να αντιμετωπίσεις κάθε λογής δυσκολία μέση της θάλασσας.

Ναυτικός σημαίνει να σε τρέχουν μέχρι να βγεις στη σύνταξη σε σεμινάρια και σχολεία και να σε εξετάζουν και από πάνω άνθρωποι αμφιβόλου ποιότητας γνώσεων και εμπειρίας.

Ναυτικός σημαίνει να πορεία να αντιμετωπίσεις οποιονδήποτε κίνδυνο και αν προκύψει στη μέση της θάλασσας μόνο σου.

Ναυτικός σημαίνει να ακούς τα μποφόρ να σφυρίζουν στο αυτί σου, να βλέπεις τα κύματα να «καβαλάνε» την κουβέρτα και να παραμένεις ψύχραιμος και με το ηθικό ακμαιότατο.

Ναυτικός σημαίνει να έχεις την ψυχική δύναμη να ανεχτείς όλα όσα έγιναν την εποχή της πανδημίας. Να ανεχτείς όλους αυτούς που και καλά νοιάζονται για εσένα αλλά στην ουσία σε έχουν γραμμένο στα παλιά τους τα παπούτσια. Οι πετρελαϊκές (εδώ γελάμε), τα port state control, IMO, ναυτιλιακές εταιρείες, κανονισμούς και κανόνες και όλη αυτή γενικά την σαβούρα που έχουν φορτώσει στο κεφάλι του ναυτικού.

Η οποία σαβούρα χάθηκε για λίγο την εποχή της πανδημίας και μετά ήρθε και πάλι δριμύτατη λες και δεν έγινε τίποτα τότε, την εποχή που οι ναυτικοί αντιμετωπίστηκαν και πάλι σαν σκουπίδια.

Ναυτικός σημαίνει όλα τα παραπάνω και ακόμα περισσότερα.

Όχι, δεν είναι όλα μαύρα. Πολλές φορές μαύρα τα κάνουν οι άνθρωποι που «τρέχουν» και «κουμαντάρουν» την παγκόσμια ναυτιλία. Άλλη γλώσσα μιλάνε αυτοί και άλλη οι ναυτικοί. Άλλες εμπειρίες και εικόνες έχουν αυτοί και άλλες οι ναυτικοί οι οποίοι είναι αυτοί που πραγματικά «πάνε» τα βαπόρια.

Η φύση της δουλειάς έτσι και αλλιώς είναι σκληρή. Ο ναυτικός το γνωρίζει, γαλουχείται, ατσαλώνεται, σκληραγωγείται και προχωράει μπροστά.

Αυτό όμως που δε χωνεύει ο ναυτικός είναι η υποκρισία και η κοροϊδία.

Εύχομαι κάποια μέρα να γίνουν καλύτερα τα πράγματα. Δύσκολο αλλά ελπίζω.

Χρόνια πολλά σε όλους!

Καλά ταξίδια με υγεία και πάντα ο Άγιος Νικόλας να φωτίζει τις πλώρες όλων των καραβιών.

Διαβάστε ακόμα