Παλιό και κακοσυντηρημένο το FPSO που εξεράγη και στοίχισε την ζωή σε 10 ανθρώπους

Το FPSO Trinity Spirit που εξερράγη στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας αυτή την εβδομάδα δεν είχε συντηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και είχε τεχνικά προβλήματα, δήλωσαν δύο πηγές και μια περιβαλλοντική οργάνωση την Παρασκευή, καθώς τα συντρίμμια του βρίσκονταν στη θάλασσα μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τα 10 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο πλοίο τη στιγμή της έκρηξης τα ξημερώματα της Τετάρτης έχασαν την ζωή τους. Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε τα καμένα υπολείμματα του πλωτού πλοίου παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου Trinity Spirit (FPSO), το οποίο έσπασε στα δύο και εν μέρει βυθίστηκε, αλλά δεν υπήρχαν ενδείξεις για διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα.

Δεν ήταν αμέσως σαφές ποιος έσβησε τη φωτιά, αλλά η ιδιοκτήτρια του πλοίου Shebah Exploration & Production Company Ltd είπε την Πέμπτη ότι έλαβε βοήθεια από τις γύρω κοινότητες και τη Chevron Corp, η οποία έχει μια εγκατάσταση κοντά στο σημείο.

Ο Nnimmo Bassey, από το Health of Mother Foundation, το οποίο παρακολουθεί πετρελαιοκηλίδες στη Νιγηρία, είπε ότι το πλοίο, το οποίο λειτουργεί για περισσότερα από 30 χρόνια, είχε ξεπεράσει τη διάρκεια ζωής του που ήταν τα 20 έτη, θα έπρεπε να είχε παροπλιστεί και δεν έπρεπε να μεταφέρει ή να διαχειρίζεται αργό πετρέλαιο .

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλιο.

Πηγή του κλάδου με γνώση των λειτουργιών του FPSO Trinity Spirit είπε μέχρι πριν από πέντε χρόνια, άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εμπόρων πετρελαίου, αποθήκευαν το πετρέλαιο τους στο πλοίο, το οποίο είχε ικανότητα να παράγει 22.000 βαρέλια την ημέρα και μπορούσε να αποθηκεύσει 2 εκατομμύρια βαρέλια.

Μια πηγή εμπόρων πετρελαίου που συνήθιζε να αποθηκεύει περιστασιακά πετρέλαιο στο πλοίο, σταμάτησε λόγω των πολλών τεχνικών ζητημάτων.

Το πλοίο ήταν παλιό και κακοσυντηρημένο. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να υπήρχαν προβλήματα με τα καζάνια του πλοίου.

«Οι περισσότερες, αν όχι όλες οι μεγάλες εταιρείες σταμάτησαν να το χρησιμοποιούν πριν από αρκετά χρόνια», είπε η πηγή στο Reuters.

Μια ομάδα ερευνητών από την κυβέρνηση που επρόκειτο να περιηγηθούν στον τόπο του συμβάντος την Παρασκευή θα ταξιδέψει τώρα το Σάββατο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ο Eric Omare, εκτελεστικός διευθυντής του Niger Delta Good Governance and Environmental Initiative, δήλωσε ότι τα υψηλά παλιρροϊκά κύματα θα μπορούσαν να έχουν παρασύρει το πετρέλαιο και ότι ο πλήρης αντίκτυπος θα γίνει αισθητός σύντομα.

«Πρόκειται για μια περιοχή υψηλής παλιρροϊκής περιόδου και έτσι κινείται στην ξηρά και βγαίνει στην ανοιχτή θάλασσα πολύ γρήγορα. Έτσι, μέχρι τώρα οι γύρω κοινότητες από το Escravos και το Forcados θα είχαν αισθανθεί τον αντίκτυπο αυτού που συνέβη», είπε ο Omare.

Διαβάστε ακόμα