Ηνωμένο Βασίλειο: Πάνω από 100 εκατ. δολάρια θα δαπανήσει για έρευνα εναλλακτικών επιλογών του GPS και Galileo

Η Βρετανία ενδέχεται να στερηθεί πλήρους πρόσβασης στο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo της ΕΕ για λόγους ασφάλειας μετά από το Brexit και αυτό μπορεί να κοστίσει τις επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δισεκατομμύρια λίρες, εκατοντάδες θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει προβλήματα εθνικής ασφάλειας για το έθνος. Υπό το πρίσμα αυτό, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια για να μελετήσει μια εναλλακτική επιλογής GPS και Galileo.

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που δημοσιεύθηκε χθες, οι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν 92 εκατομμύρια λίρες (119,69 εκατομμύρια δολάρια) από ένα ταμείο ετοιμότητας £ 3 δισεκατομμυρίων για να χρηματοδοτήσουν τη μελέτη.

“Ο κίνδυνος του διαστήματος αποτελεί ένα νέο μέτωπο για τον πόλεμο και είναι μία από τις προσωπικές μου προτεραιότητες”, δήλωσε ο Gavin Williamson, υπουργός άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. “Είναι απολύτως σωστό να μη χάσουμε χρόνο για να είμαστε αυτόνομοι εάν χρειαζόμαστε ένα ανεξάρτητο δορυφορικό σύστημα για την καταπολέμηση αυτών των αναδυόμενων απειλών”

Η Space News αναφέρει ότι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης υπαινίχθηκαν επί μήνες ότι η χώρα θα μπορούσε να επιδιώξει να αναπτύξει το δικό της δορυφορικό σύστημα πλοήγησης εάν δεν είναι σε θέση να συντάξει συμφωνία με την E.U. σχετικά με τη συνεχιζόμενη συμμετοχή στο Galileo.

Μετά το Brexit, οι βρετανικές εταιρείες θα μπορούσαν να στερούνται συμβάσεων και να εμποδίζονται να εργαστούν για την ανάπτυξη του Galileo. Ο βρετανικός στρατός θα μπορούσε επίσης να αποκλειστεί από τις στρατιωτικές υπηρεσίες του Galileo εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ.

Διαβάστε ακόμα