Πάνω από 15.000 ναυτεργάτες πνίγονται στην ανεργία!

anergia_nautergatwn_nautilia_

Η «Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών» τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους άνεργους και τις οικογένειές τους την Πέμπτη 6 Μάρτη, 10 το πρωί στην Ομόνοια στο συλλαλητήριο των συνδικάτων για την ανεργία.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Συνάδελφοι ναυτεργάτες,

Η «Επιτροπή Άνεργων Ναυτεργατών» τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, καλούμε τους άνεργους και τις οικογένειές τους την Πέμπτη 6 Μάρτη, 10 το πρωί στην Ομόνοια στο συλλαλητήριο των συνδικάτων για την ανεργία.

Συγκυβέρνηση – πλουτοκρατία – Ευρωπαϊκή Ένωση, με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας αυξάνουν τις στρατιές των ανέργων. Μας στερούν το δικαίωμα στη δουλειά, μας στερούν το δικαίωμα στο επίδομα, στην κοινωνικοασφαλιστική προστασία. Ζούμε καθημερινά τον εφιάλτη της επιβίωσης, ανασφάλιστοι, χωρίς γιατρό και φάρμακα, χωρίς καμία επιδότηση. Αρκετοί χωρίς φως, νερό, πετρέλαιο. Άλλοι κινδυνεύουν από πλειστηριασμούς και άλλοι από τον κίνδυνο της έξωσης από το σπίτι λόγο των οφειλών. Υπάρχουν αιτίες, υπάρχουν υπεύθυνοι στους οποίους πρέπει να καταλογισθούν ευθύνες.

Στην πρώτη ναυτιλία του κόσμου πάνω από 15.000 ναυτεργάτες πνίγονται στην ανεργία, πάνω από 60.000 ναυτεργάτες ζούνε στη «δημοκρατία της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας», Οι έλληνες εφοπλιστές μόνο για το 2013 επένδυσαν 18,1 δις δολάρια, σε 690 πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις, 371 δεύτερο χέρι (second hand), παραμένοντας στην κορυφή της παγκόσμιας ναυτιλιακής πυραμίδας, αμύθητος πλούτος συγκεντρωμένος σε λίγα χέρια από την μια, από την άλλη ασύλληπτη φτώχεια, εξαθλίωση και ανέχεια.

Η ακόρεστη δίψα του κεφαλαίου για κέρδος δεν διστάζει στην καταπάτηση κάθε δικαιώματος που οι λαοί κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες. Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους, αυξάνουν τον βαθμό εκμετάλλευσης, ρίχνουν κι άλλο κάτω μισθούς και συντάξεις, πετσοκόβουν τις δαπάνες για την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία.

Αποτελεί θρασύτατη πρόκληση, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, του ευρωμονόδρομου και των «υγιών επιχειρηματιών», που πρωτοστάτησαν στη θέσπιση και υλοποίηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (συνθήκη του Μάαστριχτ, καμποτάζ, κ.ά), να έρχονται σήμερα να εκφράσουν τη «λύπη» τους για τα «ιστορικά υψηλά επίπεδα ανεργίας», την αύξηση της φτώχειας, τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Τώρα δράση, για την ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων.

Αγωνιζόμαστε – Διεκδικούμε :

● Έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ. ● Επίδομα ανεργίας για όλη την περίοδο της ανεργίας ● Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ ● Κατάργηση της αντεργατικής νομοθεσίας, ν.2687/53 όρος 8 των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 3577/92, και του νόμου 4078/2012 που προωθούν την «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία ● Να γίνει πράξη τώρα η δέσμευση του ΔΣ του ΓΕΝΕ να συγκεντρώνονται τα CREW LIST και να ναυτολογούνται άμεσα ναυτεργάτες όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις οργανικών συνθέσεων. ● Κατάργηση της αύξησης κατά δύο χρόνια στα όρια ηλικίας. ● Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. ● Σφράγισμα των βιβλιαρίων όλων των ανέργων. Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειάς τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. ● Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου. ● Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι λαϊκής οικογένειας. ● Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριορίστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες. ● Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος.

Πειραιάς 25 Φλεβάρη 2014

Διαβάστε ακόμα