ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Πειρατές άνοιξαν πυρ σε πλοίο κοντέινερ ανοικτά της Νιγηρίας

Μια ομάδα ένοπλων ανδρών ανοιξε πυρ σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων ενώ αυτό βρισκόταν εν πλω, περίπου 19 ναυτικά μίλια Νοτιοδυτικά της Bayelsa, της Νιγηρίας, την Τρίτη 21 Ιανουαρίου.

Το Κέντρο Πληροφόρησης για την πειρατεία του ΙΜΒ δήλωσε ότι περίπου 15 ένοπλοι που βρισκόντουσαν σε ταχύπλοο κυνήγησαν το πλοίο και ξεκίνησαν να το πυροβολούν.

Το πλήρωμα ενεργοποίησε τον συναγερμό και αμέσως κατευθύνθηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του πλοίου citadel που προβλέπεται γι’ αυτές τις καταστάσεις.

«Το σκάφος αύξησε την ταχύτητα και ο ένοπλος φρουρός που επέβαινε στο πλοίο άνοιξε πυρ εναντίον των πειρατών, με αποτέλεσμα το ταχύπλοο να σταματήσει την επίθεση και να απομακρυνθεί», σύμφωνα με το κέντρο αναφοράς για την πειρατεία.

Τόσο το πλοίο όσο και το πλήρωμά του αναφέρονται ως ασφαλή.

Το IMB δεν αποκάλυψε το όνομα του πλοίου, ωστόσο, τα δεδομένα του AIS έδειξαν ότι το MSC Grace ήταν το πλοίο που δέχτηκε επίθεση.

Το περιστατικό είναι πιθανός προάγγελος της συνέχισης της επιδείνωσης της πειρατείας στον Κόλπο της Γουινέας.

Ο αριθμός των απαχθέντων πληρώματος στον Κόλπο της Γουινέας αυξήθηκε κατά περισσότερο από 50% από 78 το 2018 σε 121 το 2019.

Αυτό ισοδυναμεί με πάνω από το 90% των παγκόσμιων απαγωγών που αναφέρθηκαν στη θάλασσα, με 64 μέλη πληρώματος να έχουν απαχθεί σε έξι χωριστά περιστατικά το τελευταίο τρίμηνο του 2019 μόνο.