Πειρατές επιτέθηκαν σε πλοίο μεταφοράς κοντέινερ στον Κόλπο της Γουινέας – Απήγαγαν μέλη του πληρώματος

Τα μέλη του πληρώματος πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων φέρεται να έχουν απαχθεί σε πειρατική επίθεση που αναφέρθηκε στα ανοιχτά της ακτής του νησιού Bioko στον Κόλπο της Γουινέας.

Η εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Dryad Global ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι αναφορές δείχνουν ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δέχθηκε επίθεση περίπου 48 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Λούμπα, που βρίσκεται στο νησί Bioko στην Ισημερινή Γουινέα, σε θέση 03 11 N -007 49 E. Οι πρώτες αναφορές δείχνουν ότι έξι μέλη του πληρώματος έχουν απαχθεί .

Αναφορά από το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας, το οποίο διαθέτει πολεμικό πλοίο και πραγματοποιεί περιπολίες κατά της πειρατείας σε διεθνή ύδατα στον Κόλπο της Γουινέας, έριξε περισσότερο φως στο περιστατικό. Σύμφωνα με το Πολεμικό Ναυτικό, ένα ελικόπτερο Seahawk που προσνηώθηκε στη φρεγάτα Esbern Snare, ερευνούσε μια ενεργή ομάδα πειρατών που δρούσε στην περιοχή του νησιού Bioko όταν έλαβε ένα σήμα Mayday από ένα κοντινό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Κατά τον έλεγχο, το πλήρωμα του ελικοπτέρου είδε ένα μικρότερο σκιφ στο πλάι του πλοίου στο οποίο επέβαιναν πειρατές και ομήροι. Οι ύποπτοι πειρατές φέρεται να πέταξαν αντικείμενα στη θάλασσα, σε μια προσπάθεια να πλεύσουν γρηγορότερα, και κατευθύνθηκαν βόρεια προς το Δέλτα του Νίγηρα με τους ομήρους μέσα στο σκάφος. Το πλήρωμα του ελικοπτέρου ακολούθησε το σκιφ μέχρι να εισέλθει στα εθνικά ύδατα της Νιγηρίας πριν επιστρέψει στη φρεγάτα.

Το Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι ένα μέλος του πληρώματος έχει τραυματιστεί από πυροβολισμό στο πόδι και δύο αγνοούνται μετά το συμβάν.

Αν και η ταυτότητα του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων δεν αποκαλύφθηκε σε καμία από τις δύο αναφορές, σύμφωνα με πηροφορίες το πλοίο ήταν το νηολογημένο στη Λιβερία M/V Tonsberg. Τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων AIS από το MarineTraffic.com έδειξαν ότι το Tonsberg βρισκόταν εν πλω από το Καμερούν προς το Κοτονού του Μπενίν, αλλά προφανώς έχει σταματήσει τις μηχανές του και πλέει παρασυρόμενο (δείτε την πίστα AIS παρακάτω).

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο ICC (IMB) δήλωσε τον Οκτώβριο ότι ο αριθμός περιστατικών πειρατείας και ένοπλης ληστείας στην περιοχή του Κόλπου της Γουινέας μειώθηκε σε 28 περιστατικά κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με 46 για την ίδια περίοδο το 2020. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν μόνο τέσσερα περιστατικά ανοιχτά της Νιγηρίας έως τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με 17 το 2020 και 41 το 2018.

Διαβάστε ακόμα