ΠΕΝΕΝ: Νίκη των ναυτεργατών στον Οίκο Ναύτη

nikh_nautergatwn_ston_oiko_nautou_

Η ΠΕΝΕΝ πρωτοστάτησε όλους τους τελευταίους μήνες στον αγώνα για την διάσωση και την διατήρηση της αυτοτέλειας του Οίκου Ναύτη. Ανέδειξε την κυβερνητική πολιτική που οδηγούσε τον φορέα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην εγκατάλειψη και στην απαξίωση.

Επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα με έγγραφα, ανακοινώσεις και παραστάσεις στην Διοίκηση του Ο.Ν, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου και τα πολιτικά κόμματα τόνιζε ότι επιβάλλεται η αυτόνομη λειτουργία του Οίκου Ναύτου ως προϋπόθεση ώστε να παρέχεται αξιοπρεπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους 220.000 ασφαλισμένους Ναυτεργάτες εν ενεργεία και Συνταξιούχους καθώς και τις οικογένειές τους.

Η ΠΕΝΕΝ ήταν στην πρώτη γραμμή της πολυήμερης κατάληψης του Ο.Ν με στόχο να αποτραπεί η παραλαβή και παράδοση και τελικά να μπει λουκέτο στο πολυϊατρείο του Οίκου Ναύτη και στην συνέχεια να εκποιηθεί και να ξεπουληθεί ο Οίκος Ναύτη. Με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ το θέμα ήρθε στην Βουλή από τρία κόμματα.

Στην πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μ. Βαρβιτσιώτη τονίσαμε τις ιστορικές ευθύνες της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά σχετικά με την μεθόδευση να οδηγηθεί σε λουκέτο μετά από 88 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς την Ναυτεργατική οικογένεια.

Η συντονισμένη αυτή δράση στην οποία συμμετείχαν και άλλες δυνάμεις του Ναυτεργατικού κινήματος οδήγησε την κυβέρνηση και τον Υπουργό Υγείας σε μια αναδίπλωση που σύμφωνα με την δήλωσή του στις 21/2/2014 σε δελτίο τύπου αναφέρει «σε συνάντηση με εκπροσώπους του Οίκου Ναύτη δεσμεύτηκα ότι αμέσως μετά το πέρας της προθεσμίας των τριάντα ημερών το πολυϊατρείο του Οίκου Ναύτη θα λειτουργήσει ακριβώς όπως λειτουργούσε πριν στον ίδιο χώρο με όλα τα μηχανήματα και όλες τις ειδικότητες.»

Η κυβερνητική υποχώρηση όπως προκύπτει επίσημα και από την δήλωση του Υπουργού Εργασίας, συνιστά μια νίκη των Ναυτεργατών, της ΠΕΝΕΝ και των συνδικαλιστικών οργανώσεων οι οποίες 8 μέρες είχαν αποκλείσει τον Οίκο Ναύτη εμποδίζοντας τους ελεγκτές του ΕΟΠΥΥ να παραλάβουν τον εξοπλισμό του Οίκου Ναύτη.

Σημειώνουμε ότι το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία διότι η εξαίρεση δεν προήλθε και δεν προέκυψε με διαβούλευση αλλά με την επίμονη αγωνιστική και διεκδικητική δράση και αγώνα των Ναυτεργατών, των εργαζομένων και των γιατρών του Οίκου Ναύτη.

Ταυτόχρονα θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι πάγια θέση μας ήταν και παραμένει και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα για την αυτοτελή λειτουργία του Οίκου Ναύτη και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς όλους τους ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτη.

Αυτό αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση μας και αποτελεί αίτημα όλου του Ναυτεργατικού μας κόσμου το οποίο είναι δίκαιο και μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση και στην αναβάθμιση της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Με εντολή Διοίκησης

Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                                            Κροκίδης Νικόλαος

Διαβάστε ακόμα