Γ. Πλακιωτάκης: Το Λιμενικό εξάρθρωσε 707 κυκλώματα λαθρεμπορίου τσιγάρων την τελευταία 10ετία

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην παρουσίαση της νέας καμπάνιας της εταιρείας «Παπαστράτος» για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε:

“Μια από τις βασικές αποστολές του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος και ιδίως του οργανωμένου εγκλήματος, μέρος του οποίου είναι και το θαλάσσιο λαθρεμπόριο.
Το Λιμενικό Σώμα και στον τομέα αυτόν, όπως και στους άλλους τομείς των αρμοδιοτήτων του, έχει να επιδείξει ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο.

Η Ελλάδα διαθέτει μια ακτογραμμή 15.147 χιλιομέτρων, αποτελώντας συνάμα και το σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Αυτό και μόνο αρκεί, για να συνειδητοποιήσουν όλοι πόσο σημαντικό και δύσκολο είναι το έργο της φύλαξης των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και πόσο σημαντικό και δύσκολο είναι το έργο της διαφύλαξης της νομιμότητας στη θάλασσα.

Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν ότι η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος, ο σωστός σχεδιασμός και η υπερπροσπάθεια των στελεχών του, ημέρα και νύχτα, οδήγησαν στην εντυπωσιακή μείωση των μεταναστευτικών ροών τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι όμως πολύ λιγότεροι, αυτοί που γνωρίζουν την εντυπωσιακή δράση του ΚΑΙ στην πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία, από το 2011 μέχρι και σήμερα το Λιμενικό Σώμα:
Έχει εξαρθρώσει 707 οργανωμένα κυκλώματα λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων.
Έχει προβεί σε 1.234 συλλήψεις.
Έχει συλλέξει 1,4 δις. παράνομα τσιγάρα καθώς και 13,9 τόνους καπνού.
Έχει κατάσχει 277 οχήματα και 45 πλοία.
Έχει διασφαλίσει ότι δεν διέφυγαν 242,3 εκατομμύρια ευρώ σε δασμούς. (242.290.668,09 εκατ. ευρώ).
Αυτή λοιπόν είναι μια άλλη διάσταση της πολυεπίπεδης προσφοράς του Λιμενικού Σώματος στον τόπο μας. Στην εθνική οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία.

Και είναι ευχάριστο να βλέπει κανείς πως αυτή η – όχι και τόσο γνωστή – προσφορά του αναγνωρίζεται από μεγάλους οργανισμούς όπως η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, αλλά και η PHILIP MORRIS INTERNATIONAL.
Η αναγνώριση αυτή έφερε μια συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Λιμενικού Σώματος και της Παπαστράτος για την ανάπτυξη κοινών δράσεων στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου. Ας σημειωθεί ότι το Λιμενικό Σώμα είναι η πρώτη διωκτική αρχή στην Ελλάδα που προχώρησε σε μια τέτοιου είδους συνεργασία, αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη σημαντικότητα του φαινομένου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η Παπαστράτος μέσο του προγράμματος PMI IMPACT προέβη σε μια σημαντική δωρεά πέντε (5) σκαφών ειδικού τύπου αξίας 2,4 εκατ. δολαρίων αποστολή των οποίων είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου στην θάλασσα.
Επίσης, ενίσχυσε με νέα δωρεά της με επιχειρησιακό εξοπλισμό το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, το οποίο και αυτό επιχειρεί μεταξύ άλλων και στην πάταξη του λαθρεμπορίου.

Εξάλλου οι δύο φορείς αναπτύσσουν κοινές εκπαιδευτικές δράσεις αναγνώρισης παράνομων τσιγάρων σε όλη την Επικράτεια, ενώ εξίσου σημαντική είναι και η διεθνής συνεργασία με έχει επιτύχει το Λιμενικό Σώμα με άλλες ανά τον κόσμο διωκτικές αρχές στον τομέα αυτό.

Είμαστε εδώ σήμερα, ΜΑΖΙ, γιατί η καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου τσιγάρων μας αφορά όλους.
Θεωρούμε κρίσιμη την ενημέρωση των πολιτών για τους κινδύνους που κρύβονται σε αυτή τη μορφή οργανωμένου εγκλήματος. Κινδύνους όχι μόνο για τα έσοδα του κράτους μας και την οικονομία, αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία μας.
Ακριβώς γι΄ αυτό, υποστηρίζουμε την καμπάνια ενημέρωσης της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ενώ, την ίδια στιγμή, συνεχίζουμε να ενισχύουμε σε μέσα και εξοπλισμό το Λιμενικό Σώμα, ώστε η δράση του να γίνει ακόμα περισσότερο αποτελεσματική. ‘

Διαβάστε ακόμα