Ποιες είναι οι 10 χώρες που ρίχνουν τα περισσότερα πλαστικά στον ωκεανό

Μια πρόσφατη έκθεση της εταιρείας συσκευασίας RAJA αποκαλύπτει τους κορυφαίους ενόχους παγκοσμίως που παράγουν το περισσότερο πλαστικό. Η Ινδία βρέθηκε να είναι η χειρότερη χώρα για τα πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς το 2020, με περίπου 126,5 εκατομμύρια κιλά πλαστικού ετησίως να καταλήγουν στη φύση.

Το βάρος των πλαστικών απορριμμάτων που απορρίπτει η Ινδία ισοδυναμεί με το βάρος πάνω από 250 χιλιάδων ρινοδέλφινων, ενός από τα πιο συχνά απαντώμενα είδη δελφινιών στους ωκεανούς. Παρά το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν ετησίως διπλάσια ποσότητα πλαστικών απορριμμάτων από την Ινδία (42 δισεκατομμύρια κιλά), μόνο 2,4 εκατομμύρια κιλά από αυτά καταλήγουν στους ωκεανούς μας.

Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι γνωστό ότι εξάγουν τα απόβλητά τους σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με κακά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, όπως η Ινδία ή μέρη της Αφρικής, καθώς και σε χώρες με καλά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων. Το 2018 ο Συνασπισμός για την Πλαστική Ρύπανση ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν 157 χιλιάδες εμπορευματοκιβώτια μεταφοράς γεμάτα με πλαστικά απόβλητα, κάτι που ισοδυναμεί με περίπου 1,07 εκατομμύρια κιλά πλαστικού.

Το πλαστικό στάλθηκε σε ορισμένες χώρες με καλή ποιότητα διαχείρισης αποβλήτων, όπως ο Καναδάς, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν. Αλλά μεγαλύτερες ποσότητες αποβλήτων στάλθηκαν επίσης σε χώρες με κακά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, όπως η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και η Ινδία, οι οποίες παρέλαβαν το 19%, το 10% και το 12% των πλαστικών αποβλήτων των ΗΠΑ αντίστοιχα.

Όταν μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, στέλνουν τα πλαστικά τους απόβλητα στο εξωτερικό, μπορούν να ισχυριστούν ότι αυτά ανακυκλώθηκαν. Αυτό εκπληρώνει την υποχρέωση των ανεπτυγμένων χωρών να επιφέρουν μεγαλύτερη θετική αλλαγή για το περιβάλλον.

Αθροιστικά, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες απόρριψης πλαστικών απορριμμάτων ρίχνουν στον ωκεανό το εκπληκτικό ποσό των 314 εκατομμυρίων κιλών πλαστικού ετησίως.

Ποιοι είναι λοιπόν οι 10 βασικοί ένοχοι;

– Ηνωμένο Βασίλειο – 703 χιλιάδες κιλά πλαστικού
– Ιαπωνία – 1,8 εκατομμύρια κιλά πλαστικού
– Ηνωμένες Πολιτείες – 2,4 εκατομμύρια κιλά πλαστικού
– Αίγυπτος – 2,5 εκατ. kg πλαστικού
– Μεξικό – 3,5 εκατομμύρια κιλά πλαστικού
– Ταϊλάνδη – 22,8 εκατ. kg πλαστικού
– Βραζιλία – 38 εκατ. kg πλαστικού
– Ινδονησία – 56,3 εκατομμύρια κιλά πλαστικού
– Κίνα – 70,7 εκατομμύρια κιλά πλαστικού
– Ινδία – 126,5 εκατομμύρια κιλά πλαστικού.

Γιατί το πλαστικό στους ωκεανούς μας είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα

Η πλαστική ρύπανση καταστρέφει τη θαλάσσια ζωή και τη βιοποικιλότητα των ωκεανών μας και οι χώρες με υψηλότερο ΑΕΠ τείνουν να προκαλούν τη μεγαλύτερη ζημιά. Ενώ το πλαστικό είναι ένα χρήσιμο υλικό και έχει πολλές πρακτικές λειτουργίες – η ανθεκτική του σύνθεση σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο για να διασπαστεί.

Για παράδειγμα, τα πλαστικά μικροσφαιρίδια (ένα κυρίως παγκοσμίως απαγορευμένο στοιχείο που συνήθως βρίσκεται στα καλλυντικά) προκαλούν βλάβη στη θαλάσσια ζωή και δεν βιοδιασπώνται ποτέ, επηρεάζοντας έτσι το περιβάλλον. Περιέχουν επίσης τοξικές χημικές ουσίες που καταναλώνονται από τα ψάρια και στη συνέχεια μπορούν τελικά να εισέλθουν στην αλυσίδα εφοδιασμού του ανθρώπου.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού

Μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού με διάφορους απλά εφαρμόσιμους τρόπους, αλλά οι ευκολότεροι περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των πλαστικών μίας χρήσης με εναλλακτικά προϊόντα πολλαπλών χρήσεων.

Η αγορά ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού νερού ή μιας επαναχρησιμοποιούμενης κούπας καφέ σας εξοικονομεί χρήματα μακροπρόθεσμα και κάνει καλό στο περιβάλλον. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε μη συσκευασμένα προϊόντα από το τοπικό σας σούπερ μάρκετ. Η επιλογή να αγοράζετε χύμα φρούτα και λαχανικά αντί για προ-τυλιγμένα προϊόντα μπορεί επίσης να είναι οικονομικά αποδοτική.

Ζητήστε από τα καταστήματα να σας στείλουν τις παραγγελίες χωρίς την πλαστική συσκευασία όταν ζητάτε παράδοση ή ακόμα καλύτερα να παραλείψετε την πλαστική σακούλα όταν βγαίνετε έξω και να έχετε μαζί σας μια πάνινη – υφασμάτινη.

enallaktikidrasi.com

Διαβάστε ακόμα