Πολεμικό πλοίο της Δανίας σκότωσε 4 πειρατές στον κόλπο της Γουινέας

Η φρεγάτα Esbern Snare εντόπισε ύποπτο πειρατικό σκάφος κοντά σε εμπορικά πλοία, σύμφωνα με το πολεμικό ναυτικό της Δανίας.

Η ναυτική περίπολος της Δανέζικης φρεγάτας σκότωσε τέσσερις πειρατές μετά από ανταλλαγή πυρών στον Κόλπο της Γουινέας στα ανοιχτά των ακτών της Νιγηρίας, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις της Δανίας.

«Κανένας Δανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε, αλλά πέντε πειρατές πυροβολήθηκαν», δήλωσε το Δανέζικο πολεμικό ναυτικό την Πέμπτη. Για να προσθέσει ότι «Τέσσερις από τους πειρατές πέθαναν και ένας τραυματίστηκε»,.

Το περιστατικό συνέβη έξω από τα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, δήλωσε εκπρόσωπος.

Το περιστατικό σημειώθηκε την Τετάρτη όταν στρατιώτες της φρεγάτας Esbern Snare, η οποία περιπολεί την περιοχή από τις αρχές Νοεμβρίου, επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο πειρατικό σκάφος. Οι δυνάμεις της Δανίας έριξαν προειδοποιητικές βολές και οι πειρατές ανταπέδωσαν αμέσως.

«Οι Δανοί στρατιώτες έδρασαν όντας σε αυτοάμυνα και απάντησαν στα πυρά», ανέφερε η δήλωση. Ήταν η πρώτη φορά που η φρεγάτα άνοιξε πυρ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αποστολής στον Κόλπο της Γουινέας, είπε ο εκπρόσωπος.

Οι υπόλοιποι τέσσερις πειρατές μεταφέρθηκαν στη φρεγάτα, είπε ο στρατός. Μετά τον πυροβολισμό, το πειρατικό πλοίο βυθίστηκε. Ένα hotspot πειρατείας εκτείνεται σε 5.700 km (3.540 μίλια), από τη Σενεγάλη μέχρι την Αγκόλα, ο Κόλπος της Γουινέας γνώρισε 195 επιθέσεις το 2020.

Το ίδιο έτος, 130 από τις 135 ομηρίες από πειρατές σημειώθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο. Η Δανέζικη φρεγάτα είναι εξοπλισμένη με ελικόπτερο και 175 στρατιώτες ]οι οποίοι «εκπληρώνουν ένα σημαντικό καθήκον προστατεύοντας τα δανέζικα και άλλα εμπορικά πλοία στην περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τρίν Μπράμσεν στο πρακτορείο ειδήσεων Ritzau.

Η Κοπεγχάγη τον Μάρτιο ανακοίνωσε ότι έστελνε το πολεμικό πλοιό για περιπολία στη περιοχή, όπου περίπου 40 Δανέζικα πλοία επιχειρούν καθημερινά.
Ο δανός πρωθυπουργός Mette Frederiksen και ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Jakob Elleman είχαν προγραμματίσει να επισκεφθούν τη φρεγάτα κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στην Γκάνα την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η φρεγάτα θα επιχειρεί στον κόλπο μέχρι τον Απρίλιο του επόμενου έτους.

Διαβάστε ακόμα