Πως να γίνεις ένας επιτυχημένος μηχανικός εμπορικού ναυτικού

Ο μηχανικός του εμπορικού ναυτικού, είναι ένα επάγγελμα το οποίο είναι αρκετά περιζήτητο εδώ και πολλά χρόνια. Η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας και η συνεχής εξέλιξη στον τομέα των μηχανών και των συστημάτων στα πλοία έχουν συμβάλει ακόμα περισσότερο στο να αυξηθεί η ζητήσει στο επάγγελμα αυτό.

Προφανώς σε αυτό το κείμενο θα αναφερθούν κάποια γενικής φύσεως πράγματα, αφού είναι αδύνατον να γίνει ακριβής και με λεπτομέρειες επεξήγηση για το τι είναι απαραίτητο να κάνει ένας νέος καθημερινά στον καράβι ώστε να γίνει ένας επιτυχημένος μηχανικός.

Ορισμένα χαρακτηριστικά είναι προαπαιτούμενα για οποιαδήποτε εργασία στο εμπορικό ναυτικό, ενώ υπάρχουν κάποια άλλα προσόντα που απαιτούνται για κάθε ειδικότητα.

Αρχικά, για να γίνει κάποιος μηχανικός του εμπορικού ναυτικού θα πρέπει να φοιτήσει στις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού για 4 χρόνια. Σε αυτά τα 4 χρόνια συμπεριλαμβάνεται και η υποχρεωτική δωδεκάμηνη υπηρεσία στη θάλασσα σαν δόκιμος. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετά παιδιά που φοιτούν σε ιδιωτικά κολέγια ή και σχολές στο εξωτερικό.

Αυτό είναι το πρώτο βήμα και ίσως το πιο εύκολο, αφού ένας μελλοντικός αξιωματικός του εμπορικού ναυτικού θα πρέπει να εργαστεί σε δύσκολες συνθήκες εργασίας και να συνεχίζει ταυτόχρονα να εξελίσσει τις γνώσεις του, μέσα από την προσπάθεια, την δουλειά και την βοήθεια από τους συναδέλφους του στο καράβι.

Ο επαγγελματισμός και η ναυτοσύνη του έλληνα μηχανικού έχει αποδείξει ότι είναι στο ύψιστο επίπεδο. Ένας νέος θα πρέπει να συνεχίσει με το ίδιο πείσμα και τον ίδιο επαγγελματισμό.

Ο σύγχρονος αξιωματικός εμπορικού ναυτικού οφείλει να γνωρίζει άπταιστα αγγλικά, τα οποία είναι κάτι παρά κάνω από απαραίτητα στις μέρες που διανύουμε. Ο εμπλουτισμός των γνώσεων του μέσα από διαφορά βιβλία, σχέδια και πηγές μέσα από το πλοίο είναι απαραίτητος. Στη σημερινή εποχή μπορεί κάποιος επίσης να αποκτήσει και πολύ γνώση μέσα από το διαδύκτιο.

Φυσικά όλες οι θεωρητικές γνώσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και με την πράξη. Αυτό άλλωστε είναι που θα φέρει την εμπειρία. Μέσα λοιπόν από την δουλειά θα μπορέσει ένας μηχανικός με το πέρασμα του χρόνου να εξελιχθεί και μεταλλαχτεί σε έναν σοβαρό και καλό επαγγελματία.

Ένας καλός μηχανικός στην σημερινή εποχή, οφείλει να γνωρίζει όσο καλύτερα γίνεται κανόνες και κανονισμούς που αφορούν τον τομέα του.

Είναι γνωστό ότι ένας μηχανικός κοιτάζει πάντα την ουσία του πράγματος και η οποία είναι η λειτουργικότητα ενός πλοίου. Παρόλα αυτά, η απαιτήσεις αυξάνονται και θα πρέπει να υπάρχει μια διεύρυνση των γνώσεων και σε άλλους τομείς που μέχρι πρότινος ήταν λιγότερο σημαντικοί.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους νέους ότι ο μηχανικός θα πρέπει να δίνει λύσεις στα προβλήματα του πλοίου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό φυσικά θα για να το επιτύχει, θα πρέπει να διαβάζει και να ασχολείται με την δουλειά του και με τα καθημερινά προβλήματα που θα προκύπτουν.

Επίσης, θα πρέπει να έχει τα αυτιά του και τα μάτια του ανοικτά και να μαθαίνει όσα περισσότερα μπορεί από τους πιο παλιούς και έμπειρους συναδέλφους του.

Με τις πρόσφατες μελέτες να προβλέπουν
μια σταθερή ανάπτυξη στο διεθνές εμπόριο, αυτός ο κλάδος είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει να έχει ζήτηση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η «ναυτιλία» εξακολουθεί να είναι ο ευκολότερος και φθηνότερος τρόπος μεταφοράς σε όλο τον κόσμο. Επομένως, το προφίλ ενός μηχανικού του εμπορικού ναυτικού θα παραμείνει κάτι πολύ θελκτικό για τους νέους για πολύ καιρό ακόμη.

Η καλή συνεργασία ενός μηχανικού με τους συναδέλφους του, με τον Πλοίαρχο και με όλο το πλήρωμα τον κάνουν από καλό ακόμη καλύτερο. Ο μηχανικός είναι απαραίτητος σε ένα πλοίο και ο καλός μηχανικός είναι ακόμη πιο απαραίτητος.

Καλά ταξίδια σε όλους!

Διαβάστε ακόμα