Ποσότητα μαμούθ ηρωίνης βρέθηκε και κατασχέθηκε στο λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία

Αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν στις 20 Μαΐου ότι οι ρουμανικές αρχές έχουν κατασχέσει 1.452 κιλά ηρωίνης σε τερματικό σταθμό της Μαύρης Θάλασσας, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες κατασχέσεις ηρωίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της Ρουμανίας, η ηρωίνη, η οποία λαθραία μεταφέρθηκε μέσα σε δύο εμπορευματοκιβώτια που προορίζονταν για τη Δυτική Ευρώπη, φέρεται να προήλθε από το Ιράν και βρέθηκε στις 10 Μαΐου στο λιμάνι της Κωνστάντζας.

Το λιμάνι της Κωνστάντζα το οποίο Βρίσκεται στη δυτική ακτή της Μαύρης Θάλασσας, προτιμάται για τη γεωγραφική του θέση που συνδέεται με δύο μεγάλους πανευρωπαϊκούς διαδρόμους μεταφορών.

Ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη κατάσχεση ηρωίνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το υπουργείο, το οποίο το χαρακτήρισε «ιστορική κατάσχεση». Σύμφωνα με δήλωση, τα ναρκωτικά μεταφέρθηκαν από ένα εγκληματικό δίκτυο αποτελούμενο από Ρουμάνους και ξένους υπηκόους.

Επιδρομές πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη σε τρία σπίτια στη Ρουμανία και έγιναν πέντε ακόμη έρευνες σε δύο χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η Ρουμανία δήλωσε ότι είχε ζητήσει βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων αξιωματούχων από την Αμερικανική Αρχή για τα Ναρκωτικά στην Πρεσβεία των ΗΠΑ, καθώς και από την Europol και την Eurojust από την ΕΕ. Η κίνηση υποστηρίχθηκε από δικαστικούς αξιωματούχους από οκτώ χώρες της ΕΕ.

Η Ρουμανία, ιδίως το λιμάνι της Κωνστάντζας, έχει πλούσιο ιστορικό περιπτώσεων κατάσχεσης ναρκωτικών. Στις αρχές Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους, στο λιμάνι της Κωνστάντζας, Ρουμάνοι ερευνητές από τη Διεύθυνση κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος (DIICOT) και αστυνομικοί ανακάλυψαν σχεδόν 1,5 τόνο όπιο και πάνω από 4 εκατομμύρια χάπια Captagon (751 kg) σε ένα κοντέινερ. Τα κατασχεθέντα ναρκωτικά είχαν εκτιμώμενη αξία 80 εκατομμυρίων ευρώ, όπως είπαν η ρουμανική αστυνομία και η DIICOT.

Διαβάστε ακόμα