Κυλλήνη, 28 Δεκεμβρίου 1989. Στο νότιο Ιόνιο σύμφωνα με το μετεωρολογικό δελτίο πνέουν άνεμοι 5-6 μποφόρ και τοπικά 7. Η θάλασσα έχει κυματισμό με τις συνθήκες να είναι κατά τόπους αρκετά δυσμενείς.
Ώρα 15.30 περίπου, μπαίνει στο λιμάνι το επιβατηγό πλοίο «ΖΑΚΥΝΘΟΣ» για να φορτώσει βυτιοφόρα καυσίμων και να τα μεταφέρει στο νησί της Ζακύνθου.
Στο πλοίο μπαίνουν 15 οχήματα με επιβάτες τους 15 οδηγούς κι έναν συνοδηγό. Το μικτό βάρος 418 τόνοι.
Ώρα 16.15 το «ΖΑΚΥΝΘΟΣ» λύνει κάβους και αποπλέει. Καπετάνιος ο Σάββας Ξενόφoς.
Με πορεία προς τη Ζάκυνθο και πλέοντας παράλληλα των ακτών της Ηλείας, το πλοίο συναντά πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες που όλο και χειροτερεύουν. Οι ριπές του ανέμου πολλαπλασιάζουν τα μποφόρ.
Κάποια στιγμή το πλοίο παίρνει κλίση δεξιά, ενώ την ίδια ώρα τίθεται εκτός λειτουργίας το ηλεκτρικό και το υδραυλικό πηδάλιο.
Η συνεννόηση μεταξύ γέφυρας και μηχανοστασίου διακόπτεται.
Τα οχήματα έχουν μετακινηθεί προς τα δεξιά. Με μία μηχανή και το χειροκίνητο πηδάλιο κι ενώ το πλοίο κινείτε παράλληλα με τις ακτές της Ηλείας, ο πλοίαρχος το κατευθύνει προς την ακτή.
Η απόσταση περίπου ενάμιση μίλι. Και τότε εκπέμπει σήμα κινδύνου, λίγα λεπτά μετά τις 17.00.
Οι λιμενικές αρχές Ζακύνθου Κυλλήνης συνεργάζονται άμεσα
Στις 17.15 από τη Ζάκυνθο αποπλέει το πλοίο «ΠΡΩΤΕΥΣ», έχοντας μέσα το Λιμενάρχη, όμως περίπου 7 μίλια έξω απ’ το λιμάνι της Ζακύνθου, αδυνατεί να συνεχίσει και επιστρέφει στο νησί.
Στις 17.25 αποπλέει από την Κυλλήνη το Ε/Γ-Ο/Γ ΔΗΛΟΣ, που καταπλέει στην περιοχή μισή ώρα αργότερα και διαπιστώνει μεγάλη κλίση του ΖΑΚΥΝΘΟΣ και ότι είχε αρχίσει η εγκατάλειψή του.
Στο ΖΑΚΥΝΘΟΣ ο πλοίαρχός του έδωσε εντολή να ποντιστούν και οι δύο άγκυρες και κράτησε τις μηχανές, ενώ βλέποντας το ΔΗΛΟΣ να πλησιάζει δίνει εντολή προετοιμασίας για εγκατάλειψη του σκάφους.
Καθελκύστηκαν οι σωσίβιες σχεδίες ενώ οι σωσίβιες λέμβοι λόγω της κλίσης ήταν αδύνατο να καθελκυστούν.
Η εγκατάλειψή του σκάφους ήταν επιτυχής και στο σκάφος παρέμειναν ο Πλοίαρχος και ο Α” Μηχανικός, ενώ η κλίση του είχε φτάσει τις 45 μοίρες ελπίζοντας ότι το πλοίο θα φτάσει στα αβαθή.
Ώρα 18.30 φτάνει και το αλιευτικό ΠΑΝΑΓΙΑ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ για συνδρομή στο έργο της περισυλλογής των ναυαγών, ενώ η περιοχή φωτίζεται από φωτιστικές βόμβες αεροπλάνου που συμμετέχει στην επιχείρηση διάσωσης.
Περισυλλέγησαν όλοι εκτός από τον οδηγό Αλέξ. Μπεκύρο. Γύρω στις 19.30 γίνεται μεγάλη έκρηξη στο χώρο του γκαράζ του πλοίου ενώ ο Πλοίαρχος και ο Α” Μηχανικός φορώντας τα σωσίβιά τους ρίχτηκαν στη θάλασσα.
Επακολούθησαν και άλλες εκρήξεις και φλόγες γέμισαν το χώρο οχημάτων που έβγαιναν από την καταπέλτη. Από τις εκρήξεις δημιουργήθηκαν ρήγματα με αποτέλεσμα το πλοίο να ανατραπεί μέσα σε ελάχιστο χρόνο, σε απόσταση 800 μέτρων από την έναντι ακτή και 1,3 μίλια από τον φάρο της Καυκαλίδας σε βάθος 43 μέτρων.
Ο πλοίαρχος και ο Α΄ μηχανικός περισυλλέγονται από το αλιευτικό ΧΡΗΣΤΟΣ. Την επόμενη ημέρα βρέθηκε το πτώμα του Αλέξ. Μπεκύρου στην περιοχή της Κυλλήνης και ο θάνατός του οφειλόταν σε πνιγμό!
Το πλοίο «Ζάκυνθος» που είχε χαρακτηριστεί ως ένα κόσμημα για τη ναυτιλία του νησιού, αναπαύεται έκτοτε στα γαλανά νερά του Ιονίου.
Πέρασαν κιόλας 33 χρόνια.
Με πληροφορίες από την εξαιρετική δουλειά της βιβλιογραφίας του Χρήστου Ντούνη «Τα ναυάγια στις ελληνικές θάλασσες 1951-2000».