Η συγκλονιστική ιστορία του ανθρώπου που διασώθηκε από καράβι της Maersk και 34 χρόνια μετά έγινε καπετάνιος στο στόλο της!

Ο 47χρονος Ngoc Nguyen έχει να διηγηθεί μια ελπιδοφόρα ιστορία για τους ανθρώπους που φαίνεται να μην έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά τελικά καταφέρνουν να διακριθούν στη ζωή τους.

Τον Φλεβάρη του 2014, επιβιβάστηκε στο Thomas Maersk ως καπετάνιος για πρώτη φορά. 34 χρόνια πιο πριν ο ίδιος και η οικογένειά του διασώθηκαν στη Θάλασσα της Νότια Κίνας από ένα πλοίο της Maersk Line.

Ήταν η πραγματοποίηση ενός 34χρονου όνειρου που γεννήθηκε μ’ έναν από τους πιο περίεργους τρόπους: στη μέση της Νότιας Θάλασσας της Κίνας αγωνιζόμενος να επιβιώσει με 65 άλλους πρόσφυγες.

“Θέλω να είμαι ένας ηγέτης που είναι συνεργάσιμος, θαρραλέος, ανοιχτόμυαλος και που κοιτάει μπροστά, και θέλω να γίνω γνωστός για το τι είμαι ευγενικός, ήρεμος, δίκαιος και χαρωπός”.

Σαν να ήταν χθες

Στον απόηχο του πολέμου του Βιετνάμ, περίπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες έφυγαν από το Βιετνάμ σε μικρές βάρκες που ήταν συχνά κατάμεστες και μη ασφαλείς. Ο Nguyen θυμάται τη διαφυγή της οικογένειάς του το 1981, σαν να ήταν χθες:

“Δύο ημέρες είχαν περάσει από όταν το περιπολικό σκάφος μας είχε κυνηγήσει μακριά από τις ακτές του Βιετνάμ. Με μόνο μια πυξίδα, μια συρρικνούμενη προμήθεια φυσικού αερίου και χωρίς τροφή και νερό, οι πιθανότητες μας γνα φτάναμε στη στεριά με ασφάλεια έμοιαζαν δυσοίωνες”.

Στοιβαγμένοι μαζί σε μια μικρή βάρκα ήταν ο νεότερος αδελφός του Ngoc Nguyen, οι δύο νεότερες αδερφές και η μητέρα του, που είχε οργανώσει τη διαφυγή. Ενώθηκαν με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους ήταν συγγενείς.

Καθώς οι ενήλικες συζήτησαν για την ματαιότητα της κατάστασής τους, μια σκιά εμφανίστηκε από απόσταση. Για πρώτη φορά η ελπίδα επέστρεψε, όταν δεν άργησαν να συνειδητοποιήσουν ότι ήταν πάρα πολύ μεγάλο για να είναι ένα περιπολικό σκάφος.

Arnold_Maersk
Το Arnold Maersk που διέσωσε τον μετέπειτα καπετάνιο της εταιρείας

Μια νέα ζωή στη Δανία

Πράγματι, δεν ήταν ένα περιπολικό σκάφος, αλλά ένα πλοίο της Maersk Line. Ανεβαίνοντας πάνω στο διάδρομο του Arnold Maersk, το βλέμμα του 13χρονου Nguyen τράβηξε η εικόνα του καπετάνιου Jørgen Orla Hansen. Τότε ήταν που αποφάσισε:

“Μια μέρα θα γίνω καπετάνιος σε ένα πλοίο σαν αυτό, έτσι ώστε να μπορώ να κάνω ό,τι ο καπετάνιος στο πλοίο έκανε”. Μέχρι και σήμερα, ο Nguyen αναφέρεται σε εκείνη τη στιγμή ως την “πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του”.

Αφού πέρασε έξι μήνες σε ένα πρώην στρατόπεδο στο Χονγκ Κονγκ, η δανική κυβέρνηση τους χορήγησε άσυλο, δεδομένου ότι ήταν ένα δανικό πλοίο που τους είχε διασωσεί.

Φτάνοντας στη Δανία μια κρύα μέρα του Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση τους διασφάλισε ρούχα τρόφιμα καθώς και την εκμάθηση της δανικής γλώσσας.

“Ήμασταν τόσο τυχεροί που είχαμε την ευκαιρία να μείνουμε στη Δανία. Οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Λάβαμε μια εκπαίδευση, λάβαμε θέσεις εργασίας, τότε παντρευτήκαμε και αποκτήσαμε παιδιά”, είπε ο Ngoc.

Εντασσόμενος στη Maersk

Με την πάροδο του χρόνου, ο Nguyen έμεινε πιστός στο παιδικό του όνειρο. Το 1989, άρχισε να εργάζεται στη Maersk Line ως δόκιμος.

Έφυγε για δύο χρόνια για να υπηρετήσει ως υπολοχαγός στο Βασιλικό δανικό ναυτικό, αλλά επέστρεψε το 1997 και αναρριχήθηκε εργασιακά γινόμενος διευθύνων σύμβουλος το 2001.

Τώρα, όντας 47 χρονών και καπετάνιος, ο Nguyen πιστεύει ότι πήρε ότι καλύτερο και από τους δύο κόσμους, έχοντας τη δυνατότητα να αντλήσει από τα καλύτερα που κάθε πολιτισμός έχει να του προσφέρει.

Σχετικά με ζητήματα οικογένειας και ανατροφής, λέει: “Στην Ασία, ακούμε τι λένε οι γονείς μας, ακόμη και αν αυτό είναι παράλογο, αλλά στην Ευρώπη, έχουν έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Αν κάτι είναι λάθος, θα το πουν αμέσως. Είναι πολύ ανεξάρτητοι”.

Μια ασυνήθιστη ζωή

Έχοντας ζήσει μια τέτοια ασυνήθιστη και πλούσια ζωή, ο Nguyen δίνει την εξής συμβουλή:

“Ποτέ μην τα παρατάς. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για τα πράγματα που θέλουμε, και, στο τέλος, ίσως να είμαστε λίγο τυχεροί. Στην περίπτωσή μου, η τύχη μου χαμογέλασε την ημέρα που γνώρισα την Arnold Maersk και προχώρησα ώστε να ξεκινήσω μια νέα ζωή”.

Διαβάστε ακόμα