«Η πώληση του ΟΛΠ θα ολοκληρωθεί μέσα στο 9μηνο»

pwlisi_olp_limani_peiraia_

Eντός του εννεαμήνου θεωρεί ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, πως θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του ΟΛΠ. Στο διάστημα αυτό θα υπουργείο θα έχει προχωρήσει στη σύσταση της Ρυθμιστικής Αρχής.

Σχετικά με την διαπραγμάτευση με την τρόικα ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε το ζήτημα της επάνδρωσης των πλοίων της ακτοπλοΐας, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να επεκταθεί η χειμερινή σύνθεση και να μειωθεί η καλοκαιρινή.

Μιλώντας μάλιστα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΑΘΗΝΑ 9.84», διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα επιδότησης δρομολογίων σε μικρά νησιά καθώς αυτό έχει καλυφθεί από τον προϋπολογισμό. Τα ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι σχετικά με την επάνδρωση των πλοίων και την λειτουργία της ακτοπλοΐας.

«Όσον αφορά στο διάστημα που τα πλοία βρίσκονται σε ακινησία, παλαιότερα ήταν 11μηνη η υποχρεωτική δρομολόγηση των πλοίων, ενώ τώρα έχει γίνει 10μηνη και αυτό το οποίο ζητάει η τρόικα είναι να μπορεί η εταιρεία να αντικαθιστά τα πλοία τα οποία μπαίνουν σε καθεστώς ακινησίας από άλλα μικρότερα», είπε ο υπουργός εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το ζήτημα θα λυθεί.

Επίσης, τέθηκε το ζήτημα της επάνδρωσης των πλοίων. Όπως εξήγησε ο υπουργός «έχουμε την χειμερινή και την καλοκαιρινή περίοδο. Η καλοκαιρινή περίοδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι 7 μήνες και η χειμερινή είναι 5 μήνες. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη χειμερινή περίοδο σε 7 μήνες και να πάμε την καλοκαιρινή στους 5 μήνες».

Ο κ.Βαρβιτσιώτης ξεκαθάρισε ότι η αποκρατικοποίηση είναι ζήτημα που χειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιος ότι «η αποκρατικοποίηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους εννέα μήνες».

Απ’ την πλευρά του το υπουργείο έχει στόχο, έως την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης «να δημιουργήσουμε μία Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, η οποία θα διαχειρίζεται την ελεύθερη πρόσβαση στις Λιμενικές Υπηρεσίες. Επιπλέον, να εξασφαλίσουμε χαμηλά τιμολόγια στην ακτοπλοΐα και να ασχοληθούμε με τις υφιστάμενες συμβάσεις παραχώρησης προς την ναυπηγοεπισκευή».

defencenet.gr

Διαβάστε ακόμα