Ρεκόρ διέλευσης πλοίων από την περιοχή της Αρκτικής φέτος

Τα πλοία που πλέουν στην περιοχής της Αρκτικής κατά μήκος της ακτής της Σιβηρίας, σημείωσαν τον υψηλότερο αριθμό ταξιδιών φέτος, καθώς η ταχύτερη από την αναμενόμενη τήξη του πάγου επέτρεψε περισσότερες διελεύσεις πλοίων, σύμφωνα με στοιχεία.

Η Αρκτική έχει θερμανθεί τουλάχιστον δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και η ναυτιλιακή δραστηριότητα έχει αυξηθεί. Η ανάλυση του Κέντρου High North Logistics (CHNL) που εδρεύει στο Nord University Business School της Νορβηγίας έδειξε ότι υπήρχαν 62 περάσματα μέσω του βόρειου περάσματος από την αρχή του 2020 έως τις 9 Δεκεμβρίου, έναντι 37 για ολόκληρο το 2019.

«Φέτος θεωρείται ο υψηλότερος αριθμός των διελεύσεων», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαλμάσοφ με την CHNL στο Reuters. «Βλέπουμε τις ευνοϊκές συνθήκες πάγου σε αυτήν την εποχή της ναυσιπλοΐας ως έναν από τους λόγους για την ανάπτυξη.» Ο αριθμός των πλοίων που χρησιμοποιούν τη διαδρομή αυξήθηκε σε 331 πλοία κατά το τρέχον έτος, έναντι 277 για ολόκληρο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του CHNL.

Το εμπόριο καθοδηγείται από παραγωγούς – κυρίως στη Ρωσία, την Κίνα και τον Καναδά – στέλνοντας σιδηρομετάλλευμα, πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) και άλλα καύσιμα μέσω των αρκτικών υδάτων. Η ναυτιλιακή υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο μήνα ενέκρινε την απαγόρευση της χρήσης πετρελαίου υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (HFO) στην Αρκτική, αλλά η κίνηση επικρίθηκε από πράσινες ομάδες που ανέφεραν ότι τα παραθυράκια θα επιτρέψουν σε πολλά πλοία να συνεχίσουν να πλέουν χωρίς επαρκή ρυθμιστικό έλεγχο στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Οι περιβαλλοντολόγοι λένε ότι το HFO παράγει υψηλότερες εκπομπές επιβλαβών ρύπων, όπως οξείδιο του θείου, οξείδια του αζώτου και καρβουνίλα. «Η περιοχή έχει δει συγκριτικά λίγη ναυτιλιακή κίνηση σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου και ο απαραίτητος περιβαλλοντικός κανονισμός για την ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου της αυξημένης ναυσιπλοΐας στην περιοχή είναι ελλιπής», δήλωσε ο Sian Prior, επικεφαλής σύμβουλος της Clean Arctic Alliance. «Η αυξημένη κίνηση πλοίων θα αυξήσει τον κίνδυνο πετρελαιοκηλίδων στην Αρκτική, και η απομακρυσμένες και σε έλλειψη υποδομών υπηρεσίες σε περίπτωση κάποιας θαλάσσιας ρύπανσης θα δημιουργήσει τεράστιες δυσκολίες στην περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Διαβάστε ακόμα