Άλλη μια χρονιά, άλλο ένα ρεκόρ για την ελληνική ναυτιλία, όσον αφορά το μέγεθος του ελεγχόμενου από Έλληνες εμπορικού στόλου.
Έχει πλέον διογκωθεί σε 314,5 εκατομμύρια dwt, 8% υψηλότερα από πέρυσι.
Κατά την ετήσια περίοδο μέρι τις 10 Μαρτίου, υπό ελληνικά συμφέροντα ελέγχονταν 14.057 πλοία όλων των τύπων άνω των 1.000 gt, μια αύξηση της τάξης των 156 πλοίων από το 2014. Σε αυτά περιλαμβάνονται 374 πλοία 38 εκατ. dwt που βρίσκονται υπό παραγγελία.
Οι ετήσιες στατιστικές της LLOYD’S Register-Fairplay, κατόπιν παραγγελίας της με έδρα το Λονδίνο Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας (Greek Shipping Cooperation Committee-GSCC), έδειξε ότι με την εξαίρεση των τάνκερ μεταφοράς χημικών και παραγώγων προϊόντων (chemical and products tankers) και των επιβατηγών πλοίων όλοι οι άλλοι κύριοι τύποι των πλοίων αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο παγκόσμιο στόλο.
Η μεγαλύτερη αύξηση όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων ήρθε στο μεταλευματοφόρα/πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου (ore/bulk carriers), όπου προστέθηκαν 104 πλοία των 9,7 εκατομμύριων dwt, παρά την άσχημη κατάσταση της ναυλαγοράς ξηρού χύδην.
Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν τώρα 1.856 φορτηγά πλοία εκ των οποίων τα 148 είναι υπό παραγγελία.
Ενώ η αύξηση του αριθμού των δεξαμενόπλοιων ήταν μικρότερη, στα 77 πλοία, η χωρητικότητα έφθασε πάνω από 13,6 εκατομμύρια dwt σε κάτι που μοιάζει με προνοητική κίνηση από τους ιδιοκτήτες, που βλέπουν σήμερα να βελτιώνονται οι επιδόσεις του κλάδου.
Ο συνολικός αριθμός των δεξαμενόπλοιων που ελέγχονται σήμερα ανέρχεται σε 709, εκ των οποίων τα 80 είναι υπό παραγγελία.
Τα πλοία μεταφοράς χημικών και παραγώγων προϊόντων μειώθηκαν κατά 28 πλοία και 1,6 εκατομμύρια dwt.
Τα πλοία μεταφοράς φυσικού αερίου, ένας αναπτυσσόμενος τομέας υπό ελληνική κυριότητα, αυξήθηκαν κατά 13 μονάδες σε 196, εκ των οποίων τα 68 είναι υπό παραγγελία.
Τα κοντέινερσιπ που τα τελευταία χρόνια είχε επιδείξει μια τόνωση των πωλήσεων δεν είχαν τόσο δραστικές αλλαγές φέτος, με μια αύξηση μόλις οκτώ πλοίων, και τον συνολικό στόλο ελεγχόμενο από Έλληνες στα 347 πλοία, εκ των οποίων τα 39 είναι υπό παραγγελία.
Μετά από αρκετά χρόνια, όπου ο στόλος υπό ελληνική σημαία επιδείκνυε απώλειες λόγω της ανησυχίας των εφοπλιστών σχετικά με την κρατική πολιτική, τα στοιχεία του έτους έδειξε ότι 839 πλοία 80.5 εκατομμυρίων dwt βρίσκονται κάτω από εγχώρια χρώματα, πάνω από 20 πλοία και 4,4 εκατ dwt σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Αυτό αντιπροσωπεύει πάνω από το 25% της συνολικής χωρητικότητας του στόλου ελληνικών συμφερόντων, σημειώνει η GSCC.
Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώθηκαν από τις Νήσους Μάρσαλ, που απέκτησαν 55 πλοία 7,2 εκάτ. dwt και τη Λιβερία με 61 πλοία και χωρητικότητα λίγο κάτω των 5 εκάτ. dwt.
Ο μέσος όρος ηλικίας του ελεγχόμενου από Έλληνες στόλου από την άποψη των πλοίων αυξήθηκε οριακά στα 10 έτη, αλλά παρ ‘όλα αυτά εξακολουθεί να είναι 2,5 χρόνια κάτω από το μέσο όρο ηλικίας του παγκόσμιου στόλου.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι οι Έλληνες ιδιοκτήτες ελέγχουν πλέον το 15,9% του παγκόσμιου στόλου όσον αφορά την χωρητικότητα.
Στον τομέα των τάνκερ κατέχουν ένα σημαντικό μερίδιο της τάξης του 26,6%, έναντι 24% πέρυσι, ενώ το μερίδιό τους επί του παγκόσμιου στόλου φορτηγών πλοίων ανέρχεται σε 16,9%, σημειώνοντας μια μικρή αύξηση από το περσινό 16,4%.