Χριστουγεννιάτικο δώρο: Ρωσικό αλιευτικό σκάφος προσάραξε αφήνοντας 15 τόνους καβούρια για τους ντόπιους!

Ένα αλιευτικό σκάφος προσάραξε κάτω από κακές καιρικές συνθήκες στα ανοιχτά της χερσονήσου Καμτσάτκα, αφήνοντας πίσω του ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για τους κατοίκους της περιοχής.

Το απόγευμα της Πέμπτης, το αλιευτικό Ostrovnoy-5 αγκυροβόλησε στα ανοικτά των ακτών του Paramushir, ενός απομακρυσμένου νησιού στο βορειοανατολικό άκρο της αλυσίδας Kuril.

Λόγω της κακοκαιρίας που επικρατούσε στην περιοχή, το σκάφος άρχισε να σέρνει την άγκυρα του. Ο καπετάνιος προσπάθησε να αποφύγει την προσάραξη, χωρίς όμως να τα καταφέρει, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την προσάραξη του σκάφους με την δεξιά του πλευρά.

Μέσα σε πυκνή χιονόπτωση, χαμηλή ορατότητα και ισχυρούς ανέμους, και τα 13 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να αποβιβαστούν σε δύο σωσίβιες σχεδίες. Ένα δεύτερο πλοίο του ίδιου στόλου, το Ostrovnoy-12, έφτασε στο σημείο και μετέφερε με ασφάλεια όλους τους επιζώντες.

Στη συνέχεια, το Ostrovnoy-12 βρήκε καταφύγιο από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες σε έναν κόλπο μεταξύ Paramushir και του νησιού Shumsu, στο Δεύτερο Στενό του Κουρίλ.

«Πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στο πλήρωμα του Ostrovnoy-12, που σε τόσο δύσκολες καιρικές συνθήκες, παρά τους κινδύνους, μπόρεσαν να διασώσουν και τα 13 μέλη του πληρώματος», δήλωσε ο Αλεξάντερ Οβσιάννικοφ, δήμαρχος του Severo-Kurilsk, μιλώντας στο Interfax.

Το Ostrovnoy-5 μετέφερε ένα φορτίο 15 τόνων καβουριών και μερικά από τα αλιεύματα φαίνεται να είχαν πέσει στο πλάι. Κάτοικοι της περιοχής από τον οικισμό Severo-Kurilsk πήγαν στο σημείο για να μαζέψουν το φορτίο των καβουριών χρησιμοποιώντας έλκηθρα και οχήματα χιονιού.

«Τα καβούρια είναι ως επί το πλείστον ακόμα ζωντανά. Τα πέταξαν στη στεριά. Οι άνθρωποι έρχονται και τα παίρνουν ελεύθερα», είπε ένας κάτοικος στο ASTV.

Τα σχέδια διάσωσης για το σκάφος ίσως χρειαστεί να περιμένουν. Η πρόγνωση του καιρού για τα βόρεια νησιά Κουρίλ είναι ιδιαίτερα σκληρή, με συνεχείς ανέμους 60 κόμβων, πυκνό χιόνι, χαμηλή ορατότητα και κύματα 4-5 μέτρων ή και περισσότερο.

Διαβάστε ακόμα