New Seminar from HORIZONS Specialized Maritime Educational Services 28-29&30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 “PROBABILISTIC DAMAGE STABILITY FOR ,PASSENGER, RORO, CONTAINERSHIPS and CARGO SHIPS Type B”
Εισηγητής του σεμιναρίου είναι ο Πλοίαρχος Σαββόπουλος Παύλος
Διάρκεια
Τρεις (3) ημέρες (Παρασκευή 28, Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Μαρτίου)
Ώρες σεμιναρίου
(28/3->15:00-20:00),(29/3&30/3-> 10:00-16:00)
Σε ποιους απευθύνεται
Το σεμινάριο απευθύνεται σε Πλοιάρχους όλων των τάξεων και σε τελειόφοιτους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), οι οποίοι έχουν διδαχθεί το μάθημα της ευστάθειας, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να μπορέσουν να το παρακολουθήσουν αποδοτικά.
Σκοπός
Το σεμινάριο έχει στόχο να βοηθήσει στην κατανόηση και στην εξοικείωση των Πλοιάρχων (πάσης τάξεως) στους κανονισμούς που αφορούν στη στεγανή υποδιαίρεση και την ευστάθεια μετά από βλάβη, των Ε/Γ (Επιβατηγών), Ε/Γ-Ο/Γ (Επιβατηγών – Οχηματαγωγών), Container Vessels και Φ/Γ (Φορτηγών) πλοίων.
Οι κανονισμοί που διέπουν τα πλοία αυτά είναι της ονομαζόμενης ΠΙΘΑΝΟΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ (Probabilistic Concept).
Η πιθανοθεωρητική μέθοδος προσδιορισμού της στεγανής υποδιαίρεσης των πλοίων και της πιθανότητας επιβίωσής του σε μία κατάσταση βλάβης (damage case), είναι πολύπλοκη και δυσνόητη.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα επεξηγηθούν οι κανονισμοί αυτοί με απλό και κατανοητό τρόπο και θα τονισθούν εκείνα τα σημεία που οφείλει ο Πλοίαρχος να γνωρίζει, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί όσο το δυνατόν αποτελεσματικά μία κατάσταση damage.
Ιδιαίτερα η μελέτη ατυχημάτων των Ε/Γ και Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, δείχνει ότι έγιναν λάθη και παραλήψεις, που εμφανώς οφείλονται σε έλλειψη κατανόησης βασικών αρχών και οργάνωσης – εκπαίδευσης του πληρώματος.
Ο βασικός στόχος του σεμιναρίου είναι να υπενθυμίσει βασικές έννοιες της ευστάθειας και να επεξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο, τους κανονισμούς, τη διεθνώς χρησιμοποιούμενη συμβολογραφία και το σκεπτικό των κανονισμών που διέπουν το θέμα: subdivision regulations & damage stability.
Τελική επιδίωξη είναι ο Πλοίαρχος και οι υπεύθυνοι Αξιωματικοί των πλοίων να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις όποιες πληροφορίες τους παρέχονται, από τα Damage Stability Booklets και Damage Stability Software.
Για την επίτευξη αυτού, το σεμινάριο γίνεται επάνω σε Damage Stability Booklet πραγματικού σύγχρονου πλοίου, καθώς και στο αντίστοιχο Loading-Stability Software (ANKO MARINE LOAD PLANNER) όπου αναλύεται η δομή, η χρήση και η συμβολογραφία που χρησιμοποιείται σε αυτά.
Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου, αναλύονται οι βασικές αρχές που διέπουν την μελέτη ευστάθειας των πλοίων, επεξηγούνται ορισμοί και περιορισμοί που υπάρχουν στον υπολογισμό της και επιλύονται τυχόν απορίες που προκύπτουν επί των θεμάτων του σεμιναρίου.
Ένα επίσης σημαντικό τμήμα του σεμιναρίου, είναι η ενότητα στην οποία εξηγούνται τα επικίνδυνα φαινόμενα (DYNAMIC STABILITY PHENOMENA IN WAVES) όπως Parametric Rolling, Resonant Roll, Reduction of Stability on Wave Crest, Broaching etc. Για την καλύτερη κατανόηση αυτών, προβάλλεται και ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό video.
Επίσης αναλύεται ο ρόλος και η λειτουργία των E.R.S. (Emergency Response Systems) και γίνεται επεξήγηση καθώς και συγκεκριμένο παράδειγμα συμπλήρωσης των σχετικών αναφορών (REPORTS) που απαιτούνται σε καταστάσεις βλάβης.
Είναι ένα πλήρως εξειδικευμένο σεμινάριο το οποίο έχει στόχο όχι μόνο την επεξήγηση των κανονισμών που διέπουν τη στεγανή υποδιαίρεση και ευστάθεια σε κατάσταση βλάβης.
Απώτερος σκοπός είναι η βαθύτερη γνώση των Αξιωματικών στα θέματα αυτά, η απόκτηση τεχνογνωσίας που θα οδηγήσει σε βελτίωση και των αντίστοιχων γυμνασίων που γίνονται στα πλοία.
Εκτός των έντυπων σημειώσεων του σεμιναρίου(HANDOUTS), περαιτέρω βοήθεια στους συμμετέχοντες αποτελεί και σειρά αρχείων σε ηλεκτρονική μορφή, που τους παρέχεται. Τα αρχεία αυτά αποτελούν σύγχρονα νομοθετήματα και επιστημονικές μελέτες που αφορούν στα θέματα που αναπτύσσονται στο σεμινάριο.
Ενότητες σεμιναρίου
• Εισαγωγή – Παρουσίαση των ενοτήτων που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου
• Intact stability (Άθικτη Ευστάθεια) Αρχές, περιορισμοί στη μελέτη αυτής και ισχύουσα νομοθεσία
• Επαναληπτική αναφορά στην διαδικασία υπολογισμού Intact Stability
• Ανάλυση ισχύουσας νομοθεσίας που διέπει την Άθικτη Ευστάθεια (Intact Stability) και επεξήγηση αυτής μέσω παρουσίασης Loading Software και Printout πραγματικής κατάστασης φόρτωσης
• Επεξήγηση Dynamic Stability Phenomena In Waves όπως Parametric Rolling, Resonant Roll, Reduction of Stability on Wave Crest, etc.
Επί του θέματος προβάλεται και σχετικό Video το οποίο είναι λίαν διαφωτιστικό.
• Συζήτηση και επίλυση αποριών επί των αναλυθέντων θεμάτων
• Σύντομη ιστορική αναδρομή κανονισμών Στεγανής Υποδιαίρεσης και Ευστάθειας μετά από βλάβη. (Ship Subdivision Regulations and Damage Stability)
• Γενική αναφορά στους σύγχρονους ισχύοντες κανονισμούς Στεγανής Υποδιαίρεσης και Ευστάθειας μετά από βλάβη για τους διάφορους τύπους πλοίων
• Εκτενής ανάλυση ισχύοντων κανονισμών στεγανής υποδιαίρεσης και ευστάθειας μετά από βλάβη, που αφορούν στα πλοία της εκάστωτε εταιρείας (Containerships, Passenger Ships, RoRo etc.) • Πλήρης επεξήγηση όρων που αναφέρονται στα booklets (intact & damage) όπως: damage stability criteria, damage cases, etc.
• Ανάλυση επιπτώσεων Damage και μείωση της ευστάθειας του πλοίου.
• Πλήρης επεξήγηση των Damage stability Booklet & Damage Control Plans. Κατανόηση των περιορισμών που ισχύουν κατά τη χρήση των πληροφοριών που παρέχονται από αυτά.
• Προβολή Damage Stability Softwares πλοίων και ανάλυση των πληροφοριών που παρέχουν
• Γενικές οδηγίες για την εξοικείωση με τα Damage stability Booklet & Damage Control Plans.
• Γενικές οδηγίες αντιμετώπισης κατάστασης Damage.
• Παρακολούθηση video γνωστών ναυτικών ατυχημάτων και συζήτηση επ’ αυτών.
• Ερωτήσεις – επίλυση αποριών – συζήτηση
ΚΟΣΤΟΣ
300 euro (Στο κόστος περιλαμβάνονται τα Handouts, και τα coffee breaks)
ΕΓΓΡΑΦΕΣ
Για περισσότερες πληροφορίες Email: pau[email protected], Mobile: 6972838351. Για εγγραφή πατήστε εδώ.