Σιγκαπούρη: Πως ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός κόμβος του κόσμου επεκτείνει το χερσαίο έδαφος του (video)

Η Σιγκαπούρη, όντας ο μεγαλύτερος ναυτιλιακός κόμβος στον κόσμο, ονομάζεται μια από τις «τέσσερις ασιατικές τίγρεις».

Αφού έμεινε πίσω από άλλες χώρες στη δεκαετία του 1960, η χώρα έκανε το άλμα για να γίνει μια από τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, όχι μόνο στην Ασία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, η Σιγκαπούρη μπαίνει σταθερά στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης των μακροοικονομικών δεικτών και του βιοτικού επιπέδου. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι αυτό έγινε σε μια πολύ μικρή περιοχή. Εξάλλου, η Σιγκαπούρη είναι η εικοστή μικρότερη χώρα στον κόσμο από άποψη έκτασης. Ναι καλά ακούσατε!

Η συνολική έκταση της Σιγκαπούρης είναι 733 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Για σύγκριση, αυτό είναι τρεις φορές μικρότερο από το Τόκιο και το μισό μέγεθος του Λονδίνου.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η γη στη Σιγκαπούρη είναι ο πιο πολύτιμος και ακριβός πόρος. Πώς αντιμετωπίζει λοιπόν η Σιγκαπούρη την έλλειψη γης; Και γιατί αυτό οδηγεί σε συγκρούσεις με τους γείτονες;

Η Σιγκαπούρη εκμεταλλευόμενη τα μικρά βάθη της θάλασσας, ξεκίνησε να σκάβει και να παίρνει χώμα από ένα σημείο στην «ενδοχώρα» και το μεταφέρει ανατολικά στη θάλασσα με μπαριζες, και να το ρίχνει στα σημεία που ήθελε.

Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι μπουλτόζες που διαμόρφωσαν το νέο έδαφος, την Marina bay!.

Η επέκταση της στεριάς έφερε εντυπωσιακά αποτελέσματα, και 1996 ο πληθυσμός από 1,800,000 ανθρώπους διπλασιάστηκε στα 3,600,000!

Η Marina bay σήμερα είναι στην ουσία σαν το κέντρο μιας πόλης, με ουρανοξύστες, ξενοδοχεία και καζίνο.

Εκτός όμως από τα ανατολικά, η Σιγκαπούρη έχει επεκταθεί και στα νότια και νοτιοδυτικά εκεί που χωρίζεται με την Μαλαισια.

Το νησί Jurong ήταν στην ουσία πολλά μικρά νησάκια, όπου με κόστος 6 δις δολάρια ενώθηκαν και σχεδόν διπλασιάστηκε η έκταση του! Σήμερα φιλοξενεί περισσότερες από 100 πετρελαϊκές εταιρείες και εταιρείες πετροχημικών!

Επίσης το αεροδρόμια Changi, το οποίο είναι ένα από τους μεγαλύτερους κόμβους παγκοσμίως, έχει κατασκευαστεί σε μια επέκταση της στεριάς.

Όλα αυτά έχουν και ένα τεράστιο αρνητικό κόστος σε όλοι το οικοσύστημα της Σιγκαπούρης. Από τα δάση έως τα κοράλια έχουν σχεδόν καταστραφεί.

Η επέκταση του εδάφους της σημαίνει και επέκταση των συνόρων της κάτι που την έχει φέρει σε οξεία αντιπαράθεση με όλους τους γείτονες της και κυρίως με την Ινδονησίας, η οποία υποστηρίζει ότι δυο ολόκληρα νησιά πολύ της ανήκαν έχουν ολοκληρωτικά εξαφανιστεί, λόγω της άμμου που πήρε η Σιγκαπούρη για την επέκταση της!

Η Σιγκαπούρη είναι ένα από τα πιο δύσκολα, εάν όχι το πιο δύσκολο, ναυτιλιακό πέρασμα στον κόσμο. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η ναυσιπλοΐα σε αυτή την πολυσύχναστη περιοχή, όπου καθημερινά περνάνε από Ανατολή προς Δύση και από Δύση προσάραξε Ανατολή περίπου 4,000 πλοία και σκάφη!

Είναι ένας κόμβος που προσφέρει τα πάντα σε ένα πλοίο. Από καύσιμα, τρόφιμα, επισκευές, ναυπηγεία, αλλαγές πληρωμάτων.

Η οικονομία της βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην ναυτιλία ενώ η εξέλιξη της είναι εντυπωσιακή.

Διαβάστε ακόμα