Σπάνιο θέαμα! Στην παραλία του Σταυρού Θεσσαλονίκης εμφανίστηκε Φεγγαρόψαρο (video)

Σταυρός Θεσσαλονίκης…
Εθεάθη ένα εντυπωσιακά μεγάλο ψάρι άγνωστης ταυτότητας, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθεί ο κόσμος…

Το Λιμενικό Τμήμα Σταύρου ενημέρωσε το Ινστιτούτο Αλιευτικής Πολιτικής και έστειλε το σχετικό βίντεο…
– Διαφήμιση –

Η απάντηση του διευθυντή είναι ότι πρόκειται για mola mola (φεγγαρόψαρο) το οποίο και είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο αλλά λόγω του μεγέθους του προκαλεί τρόμο.

Το φεγγαρόψαρο (επιστημονική ονομασία: Mola mola) είναι ένα από τα βαρύτερα γνωστά οστέινα ψάρια, με βάρος που συνήθως κυμαίνεται ανάμεσα στα 250 και στα 1.000 κιλά. Το είδος απαντάται στα τροπικά και εύκρατα νερά το κόσμου. Θυμίζει κεφάλι ψαριού με ουρά και το σώμα του είναι επίπεδο κάθετα. Το φεγγαρόψαρο μπορεί να έχει το ίδιο ύψος με μήκος όταν τα ραχιαία και κοιλιακά πτερύγια εκτείνονται.

Τα φεγγαρόψαρα γενικά καταναλώνουν κυρίως μικρά ψάρια, προνύμφες, καλαμάρια και καρκινοειδή. Οι μέδουσες, οι οποίες κάποτε θεωρούνταν ότι αποτελούσαν το κύριο θήραμα του φεγγαρόψαρου, αποτελούν μόλις το 15% της διατροφής του. Τα θηλυκά του είδους παράγουν περισσότερα αυγά από οποιοδήποτε άλλο σπονδυλωτό, μέχρι 300 εκατομμύρια τη φορά.[3] Οι γόνοι του φεγγαρόψαρου έχουν μεγάλα θωρακικά πτερύγια, ουριαίο πτερύγιο και άκανθες που δεν συναντώνται στο ενήλικο.

Τα ενήλικα φεγγαρόψαρα έχουν λίγες φυσικές απειλές, με εξαίρεση τους θαλάσσιους λέοντες, τις όρκες και τους καρχαρίες. Το κρέας φεγγαρόψαρου θεωρείται λιχουδιά σε κάποια μέρη του κόσμου, όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και η Ταϊβάν, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύεται η εμπορεία κρέατος ή παραγώγων από φεγγαρόψαρο.

Ανήκει στην τάξη των τετραοδοντόμορφων, η οποία περιλαμβάνει επίσης τους λαγοκέφαλους και τα ψάρια φούσκες, και μοιράζεται αρκετά από τα χαρακτηριστικά των άλλων μελών της τάξης.

serrespost.gr

Διαβάστε ακόμα