Spetses Classic Yacht Regatta 2021: Ο δημοφιλέστερος αγώνας κλασσικών σκαφών ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα τίμησε τον τίτλο του

Από τις 25 έως τις 27 Ιουνίου, τα πιο όμορφα και ιστορικά σκάφη των ελληνικών θαλασσών, συμμετείχαν στο Διεθνή Αγώνα Κλασσικών και Παραδοσιακών Σκαφών – Spetses Classic Yacht Regatta 2021 (SCYR) και κατέκλυσαν το θαλάσσιο χώρο των Σπετσών προσφέροντας υπέροχες εικόνες αλλά και έντονες ναυταθλητικές συγκινήσεις σε έναν αγώνα – θεσμό για τα δεδομένα της Μεσογείου, μια διοργάνωση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Δήμου Σπετσών με Μεγάλο Υποστηρικτή το Poseidonion Grand Hotel και Υποστηρικτή τον Ναυτικό Όμιλο Σπετσών.

Οι προκλήσεις της φετινής χρονιάς ήταν ιδιαίτερα αυξημένες, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων υγειονομικής πρόληψης, με το ΝΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή να ανταποκρίνονται θαυμάσια, θέτοντας εαυτόν εξ ολοκλήρου στις ανάγκες του αγώνα. Ένας κόπος ο οποίος ανταμείφθηκε στο έπακρο, με την επιτυχία της διοργάνωσης να ξεπερνάει κάθε προσδοκία, κερδίζοντας το στοίχημα των διεθνών συμμετοχών αλλά και νέων συμμετοχών, σε ποσοστό 20%.

Οι εντυπωσιακές ιστιοδρομίες για κλασσικά, παραδοσιακά σκάφη και λατίνια έδωσαν την ευκαιρία στους θεατές να παρακολουθήσουν πλούσιο ανταγωνισμό και σπάνια σκαριά από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό. Στην κατηγορία των κλασσικών σκαφών, ο αγώνας είχε την τιμή να φιλοξενήσει το 36μετρο Puritan, που αγωνίστηκε για πέμπτη συνεχή χρονιά, ναυπηγημένο το 1930 από έναν εκ των σημαντικότερων ναυπηγών των ΗΠΑ, τον John G. Alden. Το Spyrys, 15μετρο σκάφος που είχε «πρωταγωνιστεί» στην ταινία του James Bond “Casino Royale” επίσης το γηραιότερο σκάφος του στόλου, το Navisa, ναυπηγημένο το 1907, κέντρισε τα βλέμματα των θεατών, και η Glaramara, που ναυπηγήθηκε το 1947, συμμετείχε για 10η συναπτή χρονιά, με κυβερνήτη τον Στρατή Ανδρεάδη. Από τα παραδοσιακά σκάφη, ξεχώρισαν οι παρουσίες του Βίκινγκ, του Μαρίκα αλλά και του Σταύρος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με την επιβλητική παρουσία τους στο γαλάζιο φόντο του υδάτινου στίβου.

Ξεχωριστή πνοή προσέφερε, για άλλη μία χρονιά, η παρουσία των ναυτοπροσκόπων με το πλήρωμά τους, οι οποίοι μετέδωσαν το πνεύμα της ναυτοσύνης και της αγάπης για τη θάλασσα κατά τη διάρκεια των ιστιοδρομιών.
Δυστυχώς, ο αέρας δεν έκανε το χατίρι σε πληρώματα και θεατές, δημιουργώντας δυσκολίες στους ιστιοπλόους, οι οποίοι όμως με αυταπάρνηση κατόρθωσαν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του αγώνα και να χαρίσουν αξιομνημόνευτες στιγμές σε όλους το παρευρισκόμενους.
Άπαντες ανανέωσαν το ραντεβού για το Spetses Classic Yacht Regatta 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 23-26 Ιουνίου 2022.

Η Πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Λίζα Σταθάτου, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και υπερήφανοι που καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας μία τόσο απαιτητική διοργάνωση, όπως είναι το Spetses Classic Yacht Regatta, κάτω από δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Η ομαδική και εντατική δουλειά ήταν το κλειδί για να μη χαθεί τίποτα από την αίγλη ενός αγώνα που συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων της Μεσογείου.»
Ο Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Πρόεδρος του ΝΟΕ, δήλωσε: «Η πιο ξεχωριστή ρεγκάτα στην Ελλάδα έδωσε ξανά το στίγμα της, συγκεντρώνοντας τα ομορφότερα και ιστορικότερα σκάφη των ελληνικών θαλασσών, σε μία διοργάνωση που στέφθηκε από επιτυχία, πέραν των προσδοκιών. Το μοναδικό θέαμα που προσφέρει διαχρονικά η ρεγκάτα, παρέμεινε αμείωτο και τη φετινή χρονιά και θα ήθελα να ευχαριστήσω με θέρμη όσους συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα»
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

The Spetses Challenge

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η SPYRYS
WIRTZ ALAIN
2η ΑLEXANDRA Ι ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΟΥΛΑΚΗΣ

Contemporary Classics

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η AETOS ΣΙΝΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
2η ISABELLA ΤΑΝΙΑ ΣΟΦΙΚΙΤΟΥ
3η DADDY COOL ΙΓΓΛΕΣΗΣ ΝΙΚΟΣ

Classics Α’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η CASSIOPEIA ΚΑΛΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – KARI KHEVENHULLER
2η CARINA ΜΑΡΤΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΧΑΝΙΩΤΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
3η GLARAMARA ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ

Classics Β’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η LIZZA ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
2η NAVISA LYKIARDOPULO N.F
3η MAYFLOWER MAROLIA JANITA

Traditional Boats 1’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η ΒΙΚΙΝΓΚ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
2η CARETA CARETA ANDRICK DELAROCHE
3η ΑΛΚΥΟΝΗ ΜΑΡΚΙΑΝΟΣ ΔΑΝΙΟΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Traditional Boats 2’

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΗΣ ΜΑΘΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ/ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ
2η ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ ΠΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
3η ΠΑΡΑΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Traditional Dinghies

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΝΤΣΙ
2η ΓΡΑΥΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
3η ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΡΩΜΥΛΟΣ ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Traditional Open Boats

Θέση Σκάφος Κυβερνήτης
1η ΝΗΡΕΥΣ ΠΕΤΕΚΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
2η ΠΑΡΑΛΟΣ ΝΤΡΙΑΝΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
3η AROKALI ΠΑΠΑΔΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Φωτογραφία: https://insailing.com

Διαβάστε ακόμα