Το Κατάρ φτιάχνει σταθμό ανεφοδιασμού πλοίων με φυσικό αέριο στον Πειραιά

limani_peiraia_stathmos-anefodiasmou_lng_

Ένα φιλόδοξο σχέδιο δημιουργίας στον Πειραιά εγκαταστάσεων και σταθμού εφοδιασμού πλοίων με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), βάζει σε εφαρμογή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress, το Κατάρ.

Φορέας υλοποίησης του σχεδίου είναι η κρατική QPI (Qatar Petroleum International), η οποία θα εισάγει LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και στη συνέχεια με κατάλληλα μικρά πλοία θα εφοδιάζει τα αεριοκίνητα πλοία της ακτοπλοΐας που πάνε κι έρχονται στον Πειραιά.

Βεβαίως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πλοίο της ελληνικής ακτοπλοϊας που να κινείται με αέριο, αλλά σύντομα η εικόνα αυτή θα αλλάξει. Ήδη από τον περασμένο Αύγουστο ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε υποσχεθεί ότι τουλάχιστον ένα επιβατηγό πλοίο θα κινείται μέσα στο 2014 με LNG και είχε ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες για την υλοποίηση του στόχου αυτού. Είχε προς τούτο προχωρήσει στη σύσταση σχετικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων οι οποίοι υπέβαλλαν τις σχετικές προτάσεις τους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το energypress, όλες οι μεγάλες ακτοπλοϊκές εταιρείες (ΜΙΝΟΑΝ, ATTICA, ANEK κ.λπ.) έχουν προχωρήσει σε μελέτες για τη μετατροπή υφιστάμενων πλοίων σε αεριοκίνητα. Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι το κόστος της μετατροπής του καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο επιδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

energypress.gr

Διαβάστε ακόμα