Στην Αγκόλα το MT Kerala – Kλάπηκε πετρέλαιο 8 εκατομμυρίων

kerala_klapike_petrelaio_8_ekat_

Το πετρελαιοφόρο MT Kerala, που είχε εξαφανιστεί στα ανοικτά της Αγκόλας από τις 18 Ιανουαρίου και η ελληνική ιδιοκτήτρια εταιρεία Dynacom ισχυριζόταν ότι είχε πέσει θύμα πειρατείας, επιστράφηκε την Τρίτη, στην κρατική εταιρεία πετρελαίου της Αγκόλας Sonangol, που υποστηρίζει ότι από το δεξαμενόπλοιο είχε κλαπεί ντίζελ αξίας 8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπό Λιβεριανή σημαία MT Κεράλα ήταν ναυλωμένο στη Sonangol με ετήσια σύμβαση, και εντοπίστηκε μια εβδομάδα μετά την εξαφάνιση του από το Νιγηριανό ναυτικό. Το περιστατικό αυτό πυροδότησε μια σειρά αντεγκλήσεων ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αγκόλας, που κατηγόρησε το πλήρωμα ότι προσποιήθηκε ότι έπεσε θύμα πειρατικής επίθεσης, και την Dynacom Tankers Management που χαρακτήρισε “γελοίους” αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι πειρατές που το κατέλαβαν έκλεψαν μεγάλη ποσότητα από το φορτίο του.

“Το MT Κεράλα βρέθηκε σε ύδατα της Νιγηρίας, αλλά μιας και στις εκεί ακτές δεν ήταν ασφαλές, μεταφέρθηκε στη Γκάνα και μετά ανακτήθηκε με τη συνδρομή των αρχών και των δύο χωρών και επιστράφηκε στη Λουάντα”, είπε σε συνέντευξη Τύπου το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Sonangol, Anabela Fonseca.

“Εμείς (Sonangol) καταφέραμε να ανακτήσουμε περίπου 78% του φορτίου, αλλά κατάφεραν να μεταφέρουν περίπου 12.000 τόνους πετρελαίου, ποσότητα την οποία χάσαμε”, πρόσθεσε, χωρίς να αποφανθεί σχετικά με το ποιος ήταν υπεύθυνος για την κλοπή, που υπολογίζεται από την εταιρεία ότι της στοίχισε 8 εκατομμύρια δολάρια.

Σημειώνεται ότι η Αγκόλα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός αργού πετρελαίου της Αφρικής μετά τη Νιγηρία και το περιστατικό αυτό προκάλεσε ανησυχίες ότι η πειρατεία εξαπλώνεται νότια από τον Κόλπο της Γουινέας, απ’ όπου προέρχονται οι περισσότερες πειρατικές συμμορίες.

Διαβάστε ακόμα