Στο χαμηλότερο σημείο τα ναύλα Ασίας-Ευρώπης

CMA-CGM-Carmen-255B1-255D

Οι τιμές των ναύλων για τις μεταφορές κοντέινερ από λιμάνια της Ασίας προς τη Βόρεια Ευρώπη μειώθηκαν κατά 10,2% φθάνοντας τα 738 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 6,1 μέτρων (TEU), την εβδομάδα που έληξε την Παρασκευή, μια πηγή με πρόσβαση σε δεδομένα από τη Shanghai Containerized Freight Index δήλωσε στο Reuters.

Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα πτώσης των ναύλων στην πιο πολυσύχναστη διαδρομή στον κόσμο και το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από την 25η Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Τα ναύλα των κοντείνερ έχουν αυξηθεί σε 11 εβδομάδες αυτό το χρόνο, αλλά έχουν μειωθεί σε 29 εβδομάδες.

Ο Nils Andersen Smedegaard, διευθύνων σύμβουλος της AP Moller-Maersk που ελέγχει τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, προειδοποίησε ότι η βιομηχανία θα πρέπει να συνηθίσει στη σταδιακή μείωση επιτοκίων.

“Ο καθένας ελπίζει για το αντίθετο, αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό, κατά τη γνώμη μου”, ο Smedegaard δήλωσε στο Reuters σε μια εκδήλωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας στην Κοπεγχάγη την Τετάρτη. “Θα δούμε βαθμιαία μείωση των τιμών και αυτό θα συνεχίσει να είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά (business) για να είσαι μέρος της”.

Οι μέσες τιμές για το 2014 στις διαδρομές Ασία-Ευρώπη είναι 1.225 δολάρια ανά TEU έναντι 1.090 δολαρίων το περασμένο έτος.

Ο δείκτης των τεσσάρων κυρίων οδών από την Ασία μειώθηκε κατά 2,6% στα 911,03 δολάρια ανά TEU. Οι τιμές για τα λιμάνια της Μεσογείου μειώθηκαν 8,2%, ενώ οι τιμές για τις ανατολικές και δυτικές ακτές των ΗΠΑ μειώθηκαν 1% και 2% αντίστοιχα. Το τρέχον επίπεδο των επιτοκίων spot θεωρείται ευρέως ως ζημιογόνο.

Πολλές από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων έχουν ανακοινώσει ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τους ναύλους, αλλά είχαν μικρή επιτυχία στο να καταστεί η αύξηση τους σταθερή. Ο έμπορος Richard Ward της Λονδρέζικης FIS προβλέπει μάλιστα σε σημείωμα τους προς τους πελάτες να ανακοινωθούν πρόσθετες αυξήσεις κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Η AP Moller-Maersk ο “βραχίονας” στον κλάδο των κοντέινερ της Maersk Line, παγκόσμιου ηγέτη στην αγορά με σχεδόν 600 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, ήταν μια από τις λίγες εταιρείες στον κλάδο που σημείωσε κέρδη πέρυσι.

Ενώ ναυτιλιακή βιομηχανία των κοντέινερ στο σύνολό της έχει ιδρώσει για να βγάλει λεφτά σε μια αγορά με πάρα πολλά πλοία και πολύ λίγα αγαθά για να μετακινηθούν, η Maersk Line έχει βελτιωσεί τα κέρδη της τα τελευταία επτά τρίμηνα.

Παρ’ όλα αυτά οι προοπτικές της βιομηχανίας παραμένουν σκληρές.

“Τα επόμενα τρίμηνα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα με πολλά νέα πλοία να εισέρχονται σε μια εποχικά αδύναμη αγορά”, δήλωσε ο αναλυτής Jacob Pedersen από τη Sydbank.

Η δανική ναυτιλιακή εταιρεία ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου των κοντέινερ που μεταφέρονται από την Ασία προς την Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα