Συμφωνία-έκπληξη μεταξύ Καναδά και Φιλιππίνων: Οι φιλιππινέζοι ναυτικοί θα μπορούν πλέον να εργαστούν σε πλοία στον Καναδά!

Σε μια κίνηση-έκπληξη προχώρησε ο Καναδάς για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την έλλειψη ναυτικών. Η άνευ προηγούμενου συμφωνία με τις Φιλιππίνες επιτρέπει πλέον στους Φιλιππινέζους ναυτικούς να εργαστούν σε πλοία με καναδική σημαία που πλέουν στον Καναδά.

Η συμφωνία αυτή ανοίγει νέες θέσεις εργασίας για τους Φιλιππινέζους ναυτικούς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του ότι οι Κινέζοι ναυτικοί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και προτιμούνται από πολλές πλέον εταιρείες παγκοσμίως. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έχει στόχο να γίνει το κορυφαίο ναυτικό έθνος στον κόσμο.

Η διμερής συμφωνία υπεγράφη στις 29 Μαρτίου και μεταξύ άλλων αναγνωρίζει και τα διπλώματα των Φιλιππινέζων ναυτικών. Αυτό επιτρέπει ουσιαστικά στους Φιλιππινέζους ναυτικούς να εξασφαλίσουν βίζα εργασίας σε καναδέζικα πλοία, χωρίς να υπάρχει πλέον η ανάγκη να αποκτήσουν δικαίωμα για μόνιμη διαμονή.

Ο Bruce Burrows, Διευθύνων Σύμβουλος του Επιμελητηρίου θαλάσσιου Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί κυρίως ναυτιλιακά συμφέροντα στις Μεγάλες Λίμνες και στο St. Lawrence Seaway, εξήγησε αυτή την πρωτοβουλία λέγοντας:

«Ζητάμε βοήθεια από την Transport Canada για να διευκολύνουμε τη μετανάστευση περισσότερων ξένων εργαζομένων για να επανδρώσουν τα πλοία μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών αλλά και ναυτικών κατώτερων θέσεων, καθώς αντιμετωπίζουμε σοβαρή έλλειψη προσωπικού στη ναυτιλιακή βιομηχανία του Καναδά».

Ο Burrows αναμένει την άφιξη των Φιλιππινέζων ναυτικών αργότερα φέτος, μια εξέλιξη που υποστηρίζει ότι θα ωφελήσει τόσο τους πλοιοκτήτες όσο και την ευρύτερη αλυσίδα εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής, ειδικά στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών.

Υπάρχουν βέβαια και αντιδράσεις σε αυτή την συμφωνία, με τους Καναδούς ναυτικούς να υποστηρίζουν ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των μισθών αλλά και το ότι θα κάνει τη βιομηχανία λιγότερο ελκυστική για τη νεολαία του Καναδά

Ο Καναδάς έχει ήδη συνάψει αμοιβαίες συμφωνίες με πολλά έθνη, όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ουκρανία, η Γεωργία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπάρχουν επίσης αναφορές που υποδηλώνουν ότι η καναδική ακτοφυλακή σκέφτεται να συμπεριλάβει και άλλους ξένους ναυτικούς.

Ωστόσο, αυτή η συμφωνία με τις Φιλιππίνες ξεχωρίζει λόγω της σημαντικής θέσης της χώρας στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία – διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό ναυτικών παγκοσμίως.

Η απόφαση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς προσπαθούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με τις Φιλιππίνες, εν μέσω της αυξανόμενης κλιμάκωσης των εντάσεων με την Κίνα.

Διαβάστε ακόμα