Συνεχίζεται για 7η μέρα το θρίλερ της Ανταρκτικής [vid]

antartikh_egklvvismeno_rwsiko_ereunhtiko_skafos_

Απέτυχε στην πρώτη προσπάθειά του παγοθραυστικό «Aurora Australis» να προσεγγίσει το ρώσικο ερευνητικό σκάφος, που βρίσκεται εγκλωβισμένο από την παραμονή των Χριστουγέννων, στους πάγους της Ανταρκτικής με 74 άτομα πλήρωμα και επιστήμονες, μέλη ερευνητικής ομάδας.

Όπως μετέδωσε στην ηλεκτρονική σελίδα της η εφημερίδα «The Sidney Morning Herald» το παγοθραυστικό, που αποτελεί την τελευταία ελπίδα για τον απεγκλωβισμό του ρώσικου ερευνητικού πλοίου «Akademik Shokalskiy» εγκατέλειψε την πρώτη προσπάθεια να «κόψει» τον πάγο και να περάσει προς το ερευνητικό πλοίο ενώ διασχίσει μόλις 2 μίλια από τα περίπου 20 μίλια, που χωρίζουν τα δύο πλοία.

Περίπου στις 6 τα ξημερώματα (ώρα Σύδνεϋ) ο καπετάνιος του παγοθραυστικού, Murray Doyle ανέφερε ότι ξεκινάει το σκάφος σπάζοντας χοντρά κομμάτια του συμπαγούς πάγου, που υπάρχει στην θάλασσα αλλά τρεις ώρες αργότερα ο πλοίαρχος έδωσε εντολή για να γυρίσει πίσω το ««Aurora Australis» και να πλεύσει προς την «ανοιχτή» από πάγους θάλασσα καθώς η κακή ορατότητα και η σφοδρή χιονόπτωση καθιστούσαν επικίνδυνη την συνέχιση της προσπάθειας.

Όπως γράφει η ίδια εφημερίδα ο πάγος είναι πολύ παχύς για να μπορέσει να διεισδύσει το παγοθραυστικό ενώ μπροστά υπάρχουν συμπαγή παγόβουνα ακόμα με 2 μέτρα ύψος, με χιόνι στην κορυφή. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο παγοθραυστικό έχει δυνατότητα να κόψει και να περάσει από κομμάτια πάγου περίπου 1,30 μέτρου. Ωστόσο, στην περιοχή ο πάγος, που έχει δημιουργηθεί φαίνεται ότι έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια των ετών και το πάχος του σε κάποια σημεία ξεπερνάει τα 2 μέτρα.

«Δεν υπήρχε δυνατότητα για να προχωρήσουμε», είπε, χαρακτηριστικά ο Captain Doyle εκφράζοντας τον φόβο ότι ο ισχυρός νοτιοανατολικός άνεμος, που φυσάει στην πρύμνη του σκάφους θα φέρει πάγο μέσα και γύρω από το πίσω μέρος του παγοθραυστικού.

« Εάν φτάναμε σε αυτό το σημείο ο πάγος θα μας «σφράγιζε» μέσα του και θα είχαμε χάσει την δυνατότητα κίνησής, πράγμα που δεν θα ήταν χρήσιμο σε κανέναν», είπε ο πλοίαρχος. Και πρόσθεσε:
«Ξέρω από την εμπειρία πότε πρέπει να βγούμε και σίγουρα δεν θέλετε να προστεθούμε στο δράμα αντί να είμαστε μέρος της λύσης», είπε ο ίδιος.

Ο Captain Doyle ενημέρωσε το Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης στην Καμπέρα για την κατάσταση αναφέροντας μάλιστα ότι λόγω της ομίχλης δεν υπήρχε καθόλου ορατότητα.

Στην περιοχή επικρατεί σφοδρή χιονόπτωση, η οποία καθιστά δυσχερή την διάσωση των 74 επιβαινόντων στο σκάφος με ελικόπτερα, που διαθέτει αυτό αλλά και τα άλλα παγοθραυστικά, που βρίσκονται στην περιοχή και έκαναν πρώτα ανεπιτυχείς προσπάθειες προσέγγισης.

«Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ελικόπτερο αυτή τη στιγμή, διότι δεν υπάρχει ορατότητα. Το ελικόπτερο δεν θα είναι σε θέση να ξεχωρίσει τον ορίζοντα από τον πάγο”, είπε, χαρακτηριστικά, ο πλοίαρχος του αυστραλιανού παγοθραυστικού κάπτεν Doyle, που έχει επικοινωνήσει με e mail με το ρώσικο ερευνητικό σκάφος και το έχει ενημερώσει για την κατάσταση.

Σε αυτή την φάση, λοιπόν, ο κάπτεν Doyle πρότεινε να υπάρξει μια συνεργασία των τριών ναυαγοσωστικών, που βρίσκονται στην περιοχή για να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σχέδιο διάσωσης, δεδομένου ότι ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλάει αντίστροφα για τους 74 επιβαίνοντες στο ερευνητικό σκάφος.

pireas2day.gr

Διαβάστε ακόμα