Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κατάστασης του προσαραγμένου πλοίου στο Γιβραλταρ

Η μεγαλύτερη ποσότητα του πετρελαίου έχει απαντληθεί από το προσαραγμένο φορτηγό πλοίο OS 35 από το Γιβραλτάρ και η επιχείρηση περνάει τώρα στη φάση ανάκτησης, σύμφωνα με τη σημερινή ενημέρωση από τη Λιμενική Αρχή του Γιβραλτάρ.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον καθαρισμό και την πρόληψη της εξάπλωσης του καυσίμου που έχει διαρρεύσει στην θαλασσα, και των επιπτώσεων σε κοντινές παραλίες και την άγρια ​​ζωή.

Το OS 35 με σημαία Τουβαλού εξερχόταν από το λιμάνι του Γιβραλτάρ όταν συγκρούστηκε με το πλοίο μεταφοράς LNG Adam LNG στον κόλπο του Γιβραλτάρ τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, όπου μερικώς βυθίστηκε.

Το πλοίο αργότερα κόπηκε. Μια επιθεώρηση που έγινε στο πλοίο πριν αυτό κοπεί, επιβεβαίωσε ένα σπάσιμο στο μέσο του πλοίου διαστάσεων περίπου 10 μέτρων επί 4 μέτρα στη δεξιά πλευρά.

Το OS 35 είναι φορτωμένο με χαλύβδινες ράβδους και φέρεται να είχε στο δεξαμενές του πάνω από 220 μετρικούς τόνους καυσίμου fuel χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και 255 μετρικούς τόνους καυσίμου ντίζελ.

Διεξάγονται έλεγχοι για να καθοριστεί πόση ποσότητα και υπολείμματα πετρελαίου παραμένουν στις δεξαμενές του πλοίου και εάν μπορεί να απαντληθεί και άλλο πετρέλαιο.

Το πλοίο Adam LNG, το οποίο είναι νηολογημένο στα νησιά Μάρσαλ, υπέστη ελάχιστες ζημιές.

Ο λιμενάρχης του λιμανιού και το Συμβούλιο Έκτακτης Ανάγκης του Γιβραλτάρ κήρυξαν έκτακτη ανάγκη για να ελευθερωθούν περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση του συμβάντος, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται να αφήνεται στην ακτή καθώς η επιχείρηση μετακινείται από την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης στην ανάκαμψη.

Εν τω μεταξύ, ο Λιμενάρχης εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των τακτικών λιμενικών εργασιών την Τετάρτη εάν το επιτρέψει η κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα