Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα – Πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αναφέρουν κοντινές εκρήξεις σε αυτά

Η βρετανική εταιρεία ναυτιλιακής ασφάλειας Ambrey δήλωσε την Τρίτη ότι ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με σημαία Μάλτας ανέφερε ότι είδε τρεις εκρήξεις νοτιοδυτικά της Μόκα της Υεμένης, σε απόσταση 15 μιλίων από αυτό.

Ο πλοίαρχος του πλοίου κάλεσε μέσω του VHF ένα πολεμικό πλοίο του συνασπισμού, πρόσθεσε η εταιρεία.

Όπως έγινε κατανοητό, οι τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τοTaiz της Υεμένης.

Ένα παραπλέον πλοίο ανέφερε ότι είδε ένα μικρό σκάφος, μήκους περίπου 50 μέτρων, σε απόσταση 1 μιλίου από το σημείο του συμβάντος αμέσως μετά, πρόσθεσε η Ambrey.

Ο οργανισμός Maritime Trade Operations (UKMTO) του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έλαβε αναφορές για έως και τρεις εκρήξεις, ένα έως πέντε ναυτικά μίλια από ένα εμπορικό πλοίο στο στενό Bab al-Mandab, 33 ναυτικά μίλια ανατολικά του Assab της Ερυθραίας.

Οι μαχητές Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, και οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, έχουν εντείνει τις επιθέσεις τους σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

«Εκτιμήθηκε ότι αυτό το συγκεκριμένο πλοίο δεν συνδέεται με το Ισραήλ, άλλα όμως πλοία της εταιρείας του πήγαιναν τακτικά στο Ισραήλ και αυτό μπορεί να ήταν αρκετό για να στοχοποιηθεί», είπε η Ambrey.

Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους μέσω της Ερυθράς Θάλασσας λόγο των επιθέσεων, και πλέουν μέσω της Νοτίου Αφρικής, σε ένα ταξίδι που διαρκεί περίπου 10 ημέρες περισσότερο.

Οι Χούτι έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τη σύγκρουση στη Γάζα και προειδοποίησαν ότι θα επιτεθεί σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εάν η ίδια η πολιτοφυλακή στοχοποιηθεί.

Διαβάστε ακόμα