Τα Ρωσικά δεξαμενόπλοια απενεργοποιούν τα συστήματα παρακολούθησης προσπαθώντας να αποφύγουν τις κυρώσεις

Τα ρωσικά δεξαμενόπλοια απενεργοποίησαν τα συστήματα παρακολούθησης σχεδόν 33 φορές την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα τοποθεσίας που κοινοποιήθηκαν στο Bloomberg από μια εταιρεία συμβούλων κινδύνου που ονομάζεται Windward.

Αυτός ο αριθμός είναι περίπου ο διπλάσιος σε σχέση με τον συνηθισμένο εβδομαδιαίο αριθμό.

Αυτή η τακτική είναι δημοφιλής ως «σκοτεινή δραστηριότητα» και έχει επισημανθεί από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ως ένα από τα πολλά παραπλανητικά μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή κυρώσεων.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πραγματοποιούνται μεταγγίσεις φορτίου από πλοίο σε πλοίο στη μέση της θάλασσας, πιο γνωστό και ως Ship to Ship transfer operation, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφύγει τις κυρώσεις. Παρόλα αυτά αυτή η μέθοδος είναι συνηθισμένη και χρησιμοποιείται κατά κόρων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Η Windward ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι 22 πλοία εισήλθαν στα ρωσικά ύδατα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα νέα ακολουθούν αναφορές ότι εννέα σούπερ γιοτ που ανήκουν σε Ρώσους μεγιστάνες και ολιγάρχες —πολλοί στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις— απενεργοποίησαν τα συστήματα παρακολούθησης την περασμένη εβδομάδα.

Όλα τα σκάφη από 300 μεικτούς τόνους και πάνω και πλέουν σε διεθνή ταξίδια είναι υποχρεωμένα να εγκαταστήσουν τεχνολογίες παρακολούθησης ή σύστημα αυτόματης αναγνώρισης (AIS), σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO).

Ορισμένες κατηγορίες σκαφών που πραγματοποιούν διεθνή ταξίδια απαιτούνται από διεθνείς συμβάσεις να μεταδίδουν πάντα σήματα εντοπισμού AIS.

Τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια ενός συμβουλίου για τις κυρώσεις, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ είχε προειδοποιήσει ότι τα πλοία που συμμετέχουν σε παράνομες δραστηριότητες θα μπορούσαν σκόπιμα να απενεργοποιήσουν τους αναμεταδότες AIS. Μπορούν ακόμη και να χειριστούν τα δεδομένα που μεταδίδονται για να καλύψουν τις κινήσεις τους.

Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, έχουν απαγορεύσει τόσο το πετρέλαιο όσο και τα πλοία της Ρωσίας από τα λιμάνια τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους ολιγάρχες της Ρωσίας είχαν ως αποτέλεσμα μια αναταραχή καθώς τα σούπερ γιοτ και οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να ξεφύγουν από τις κατασχέσεις.

Η απενεργοποίηση των δεδομένων τοποθεσίας — σε επιβατηγά ή εμπορικά πλοία — θα μπορούσε να καταστήσει πιο δύσκολη για τις επιχειρήσεις την αποφυγή συναλλαγών με άτομα ή οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Διαβάστε ακόμα