Τα χταπόδια στις ελληνικές θάλασσες και η μάχη κατά της υπεραλίευσής τους

Η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και την υπεραλίευσή των χταποδιών.

Σε ανάρτησή της αναφέρει:

Tα χταπόδια έχουν εξαιρετικές ικανότητες καμουφλάζ! Αλλάζουν χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται και μπορούν να μιμηθούν φυτά και πέτρες. Έτσι, μπορούν να «εξαφανίζονται» στο υποθαλάσσιο τοπίο.

🐙 Αυτή η ιδιαίτερη ικανότητά τους να κρύβονται από θηρευτές, δεν τα προστατεύει, δυστυχώς, από τον βασικότερο θηρευτή τους, τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια τα χταπόδια αλιεύονται εντατικά στις ελληνικές θάλασσες, με αρκετούς πληθυσμούς να πλησιάζουν τα όρια της κατάρρευσης.

🐙 Το προτεινόμενο μέγεθος βιώσιμης αλίευσης του Κοινού Χταποδιού (Octopus vulgaris) είναι 1100-1330 γρ. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική νομοθεσία, ορίζει ως ελάχιστο νόμιμο βάρος αλίευσης μόλις τα 500γρ!

🐙 Η υπεύθυνη κατανάλωση αποτελεί κοινή ευθύνη όλων μας. Το Κοινό Χταπόδι που καταναλώνουμε πρέπει να ζυγίζει περισσότερο από 1300γρ. Επιπλέον, πρέπει να απέχουμε από την κατανάλωση χταποδιού κατά την αναπαραγωγική περίοδο του είδους, που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Μάϊο.

Η ανάκαμψη των πληθυσμών χταποδιού από τις συνέπειες της υπεραλίευσης αποτελεί επιτακτική ανάγκη και μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω συντονισμένων προσπαθειών με την συμμετοχή όλων μας.

Διαβάστε ακόμα