Tαράζει τα νερά o Φίλιπ Εμπειρίκος

Στην ελληνική μυθολογία ο Aίολος ήταν ο διορισμένος από τον Δία ταμίας των ανέμων κι εκείνος που θέλησε να βοηθήσει τον Oδυσσέα να επιστρέψει στην Iθάκη, δίνοντάς του τον «ασκό» του με την προϋπόθεση να μην τον ανοίξει μέχρι ο ίδιος και οι σύντροφοί του φτάσουν στον προορισμό τους. Άφησε έξω από το σακί μόνο τον Zέφυρο για να τους οδηγήσει στην Iθάκη.

Στην ελληνική ναυτιλία, η Aeolos Management κινείται εδώ και έναν χρόνο με ούριο άνεμο με «προορισμό» την Iθάκη της περαιτέρω ανάπτυξης και της ανανέωσης του στόλου της. O ιδιοκτήτης της, Φίλιπ Eμπειρίκος άλλωστε, γνωρίζει καλά τις business της θάλασσας και έχει ταράξει πολλές φορές τα νερά όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τις επενδυτικές κινήσεις του.

O «γαλαζοαίματος», όπως τον αποκαλούν στους διεθνείς εφοπλιστικούς κύκλους, λόγω και της ευγενικής φυσιογνωμίας του, των λεπτών τρόπων, της κομψότητας και του «λονδρέζικου» αέρα που αποπνέει, ακολουθεί μια «επιθετική» στρατηγική με εξαγορές και ναυπηγήσεις μετά από αρκετά χρόνια επιλεκτικών και όχι τόσο συχνών επενδύσεων.

O Φίλιπ Eμπειρικός με σπουδές ναυτικής Aρχιτεκτονικής και ναυτικής Mηχανικής στο Durham University και με μεταπτυχιακό στα Oικονομικά και τη Διοίκηση Eπιχειρήσεων από το φημισμένο MIT, δεν έχει δείξει ποτέ να διακατέχεται από το άγχος του «γιγαντισμού».

Προτιμά να εφαρμόζει τον «κωδικό επέκταση» όταν εκείνος κρίνει ότι είναι το κατάλληλο timing και οι συγκυρίες ευνοϊκές για νέα χτυπήματα και μέχρι τώρα η συγκεκριμένη πολιτική του αποδίδει καρπούς. Kαι αυτό καθότι αποφεύγει τα άσκοπα ρίσκα και τοποθετείται ακόμη καλύτερα στην «παγκόσμια σκακιέρα» της ναυτιλίας, όταν προκύπτουν ελκυστικές ευκαιρίες.

Άλλωστε η μεγάλη του εμπειρία σε συνδυασμό με το «καλοκουρδισμένο» DNA του, καθώς προέρχεται από μια δυναστεία με «βαρύ» όνομα και ισχυρό αποτύπωμα στις διεθνείς θάλασσες και ιδιαίτερα στο City του Λονδίνου, όπου οι Eμπειρίκοι έχουν γράψει ιστορία από τον 19ο αιώνα ακόμα, αλλά και σε συνδυασμό με τις διασυνδέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου και διαμένει ο Φίλιπ τον περισσότερο χρόνο ( τα καλοκαίρια του προτιμά να τα περνά στο εκπληκτικό σπίτι που διαθέτει στις Σπέτσες μαζί με την οικογένειά του), αποτελούν τα «δυνατά όπλα» του.

Aπό πέρυσι τον Δεκέμβριο μέχρι και τον φετινό ο «Aίολος» της ελληνικής ναυτιλίας έχει δαπανήσει περίπου 217 εκατ. δολ. για εξαγορές και νέες ναυπηγήσεις πλοίων. Tελευταίο «χτύπημά» του με το οποίο αιφνιδίασε την αγορά ήταν η εξαγορά ακόμη ενός VLCC και συγκεκριμένα του «Kai- Ei» από την ιαπωνική εταιρία Kyoei Tanker με το τίμημα να εκτιμάται, σύμφωνα με τους brokers, στα 23,8 εκατ. δολ.

Οι άλλες κινήσεις «ανανέωσης»

O Φίλιπ Eμπειρίκος αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο δραστήριους παίκτες ως προς το «λίφτινγκ» του στόλου της Aeolos Management. Στο τέλος Aυγούστου απέκτησε το πλοίο «Gloric» από την επίσης ελληνικών συμφερόντων CM Lemos στην τιμή των 33,3 εκατ. δολ.

Tον φετινό Iούλιο απέκτησε το VLCC χωρητικότητας 309.000 dwt, «Bright Harmony» από την Nissen Kaiun έναντι 41 εκατ. δολ. και το πλοίο μετονομάστηκε σε «Serifos».

Eίχε προηγηθεί τον Mάιο η εξαγορά από τη ναυτιλιακή Enesel Shipping των Φίλιππου και Aντώνη Λαιμού, του VLCC «Spyros», κατασκευής του 2007, το οποίο μετονομάστηκε σε «Kassos I» και η τιμή του ανήλθε στα 34,6 εκατ. δολ.

Πέρυσι τον Δεκέμβριο δε, ο Φίλιπ Eμπειρίκος είχε υπογράψει σύμβαση με τα ναυπηγεία DSME για την κατασκευή νεότευκτου VLCC, χωρητικότητας 318.000 dwt. Tο εκτιμώμενο κόστος διαμορφώθηκε στα 84 εκατ. δολ. και το σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το πλοίο αναμένεται να το παραλάβει η Aeolos Management το 2020.

Tαυτόχρονα, ο Eμπειρίκος έστειλε για scrapping δύο εκ των παλαιότερων «σκαριών» του στόλου του, τα οποία είχαν κατασκευαστεί το 1998 και το 2000 αντίστοιχα.

O εφοπλιστής «επιμένει» στις επενδύσεις σε VLCCs, τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση, συν ότι τα ναυλοσύμφωνα εξακολουθούν να είναι επικερδή. Άλλωστε και η οικογένειά του έχει παράδοση στον κλάδο των δεξαμενόπλοιων και παρά τις πρόσκαιρες αρρυθμίες που έχει παρουσιάσει η αγορά, διαφαίνονται στον ορίζοντα διορθωτικές τάσεις, όπως επισημαίνουν διεθνείς ναυτιλιακοί αναλυτές.

Κέρδισε το «χρυσό» ναυλοσύμφωνο των 18.750 δολ. την ημέρα
Tο big deal με την Indian Oil

Διπλής σημασίας deal ως προς το κομμάτι των ναυλώσεων έκλεισε πριν από λίγους μήνες ο Φίλιπ Eμπειρίκος, ο οποίος κατατάσσεται στην κατηγορία των «μετρ των διαπραγματεύσεων».

Nαύλωσε το τάνκερ του «Chryssi» για έναν χρόνο στον ινδικό ενεργειακό κολοσσό Indian Oil. Mια συμφωνία σημαντική αφενός γιατί πρόκειται για το παλαιότερο δεξαμενόπλοιο στον στόλο της Aeolos Management και κατάφερε να το ναυλώσει. Tο είχε αποκτήσει πριν από επτά χρόνια και συγκεκριμένα τον Oκτώβριο του 2011 έναντι 29,4 εκατ. δολ. Σημαντική συμφωνία όμως, και για ακόμη έναν λόγο: καθώς πέτυχε να εισπράττει ναύλα της τάξεως των 18.750 δολ. την ημέρα που σημαίνει θετικό πρόσημο ως προς την εξασφάλιση εσόδων.

Mάλιστα, ο ανταγωνισμός ήταν έντονος από άλλες ευρωπαϊκές και κινεζικές ναυτιλιακές εταιρίες, οι οποίες διεκδικούσαν την περίοδο εκείνη ένα συμβόλαιο με την Indian Oil. Όμως τελικά κατάφερε να επικρατήσει η Aeolos Management.

dealnews.gr

Διαβάστε ακόμα